Door ontzuring naar psychologische en lichamelijke gezondheid.

Zuur-basen-evenwicht voorkomt Welvaartsziektes.
Door Dr. Beck met medewerking van Ingeborg Oetinger – Papendorf.

Ontzuring – De sleutel naar psychische en lichamelijke gezondheid.

“Zuur is dood, Base is leven”. Zo heette het in een pioniersstudie, die voor het eerst in 1983 gepubliceerd werd en sindsdien ieder jaar geactualiseerd is, vaak met verrijkte of verbeterde recepten.

Basen zijn leven, ontwikkeling, uitbreiding, zijn week en zacht, terwijl zuren samentrekkend, verdikkend en verhardend werken. Het was al duizenden jaren geleden in de oude genezingstradities bekend. Ook Paracelcius erkende het zuur als het ‘ergste kwaad’. De verstorende eigenschappen van zuren werken bijzonder verwoestend op organisch materiaal. Alle eiwitachtige vloeistoffen zoals melk, en lichaamssappen veranderen onder invloed van zuren van aard, doordat zij verdikken. Verstopt daardoor de bloedtoevoer naar het hart of de gehoororganen, dan leidt dat onvermijdelijk tot een hart- of gehoor-infarct.

De auteurs waren de eersten die de belangrijke samenhang tussen stress en zuuropbouw ontdekten. Bovendien ontstaan zuren enerzijds bij de normale stofwisseling, waarbij de moderne welvaartsvoeding een bijzonder grote bijdrage levert aan de verzuring. Anderzijds wordt het lichaam ook verzuurd door onzuivere lucht, bepaalde medicijnen en omgevingsvergiften. Als gevolg van een overdosis aan zuurconcentratie kunnen de weefselvloeistoffen slechts verdikt en traag voorwaarts bewegen, wat de aanvoer van voedingsstoffen verhinderd.

Het menselijke lichaam is door de zuuropbouw dusdanig belast dat een volledige uitscheiding van de afvalstoffen niet meer mogelijk is. In zijn wil om te overleven, onttrekt het lichaam waardevolle mineralen uit de vastere structuren zoals de botten. De alkalisch werkende stoffen die uit de botten worden onttrokken neutraliseren de zuren waarbij slakken ontstaan. Slechts een deel van de geneutraliseerde slakken kan uitgescheiden worden. Een groot deel van het dode materiaal zet zich af in bindweefsel, vaatwanden en organen.

Ook de darmflora bouwt zuren op, o.a. door een fatale combinatie van verscheidene levensmiddelen. Neemt men tijdens de maaltijd een dergelijke combinatie van voedingsstoffen tot zich, dan beginnen die in het lichaam al bij 37°C te gisten. Zo ontstaan uit fruit of suiker in combinatie met melk of melkproducten zoals kwark, karnemelk etc., schadelijke lichaamsstoffen. In vruchtenyoghurt zit deze schadelijke combinatie. De onreine huid bij jongeren verdwijnt vaak al snel door het weglaten van dergelijke fatale combinaties. Vruchten alleen en yoghurt in kleine hoeveelheden zijn nuttige voedingsstoffen. Hoe slechter de spijsvertering en stofwisseling functioneren, des te slechter werken de zoveel geprezen kuren met melkzuurrijke producten.

Dit alles betekent natuurlijk niet dat men helemaal geen zuren mag innemen. Men moet alleen voor de juiste balans zorgen en zich van de restanten van de oude verzuring ontdoen. Het alleen aanpassen van de voeding is echter niet voldoende!

Kanker wordt als ‘zuurste’ ziekte gezien, gevolgd door diabetes en reuma.

Symptomen van verzuring.

Zuur-basen-evenwicht voorkomt Welvaartsziektes.
Door Dr. Beck met medewerking van Ingeborg Oetinger – Papendorf.

Ontzuring – De sleutel naar psychische en lichamelijke gezondheid.

“Zuur is dood, Base is leven”. Zo heette het in een pioniersstudie, die voor het eerst in 1983 gepubliceerd werd en sindsdien ieder jaar geactualiseerd is, vaak met verrijkte of verbeterde recepten.

Basen zijn leven, ontwikkeling, uitbreiding, zijn week en zacht, terwijl zuren samentrekkend, verdikkend en verhardend werken. Het was al duizenden jaren geleden in de oude genezingstradities bekend. Ook Paracelcius erkende het zuur als het ‘ergste kwaad’. De verstorende eigenschappen van zuren werken bijzonder verwoestend op organisch materiaal. Alle eiwitachtige vloeistoffen zoals melk, en lichaamssappen veranderen onder invloed van zuren van aard, doordat zij verdikken. Verstopt daardoor de bloedtoevoer naar het hart of de gehoororganen, dan leidt dat onvermijdelijk tot een hart- of gehoor-infarct.

De auteurs waren de eersten die de belangrijke samenhang tussen stress en zuuropbouw ontdekten. Bovendien ontstaan zuren enerzijds bij de normale stofwisseling, waarbij de moderne welvaartsvoeding een bijzonder grote bijdrage levert aan de verzuring. Anderzijds wordt het lichaam ook verzuurd door onzuivere lucht, bepaalde medicijnen en omgevingsvergiften. Als gevolg van een overdosis aan zuurconcentratie kunnen de weefselvloeistoffen slechts verdikt en traag voorwaarts bewegen, wat de aanvoer van voedingsstoffen verhinderd.

Het menselijke lichaam is door de zuuropbouw dusdanig belast dat een volledige uitscheiding van de afvalstoffen niet meer mogelijk is. In zijn wil om te overleven, onttrekt het lichaam waardevolle mineralen uit de vastere structuren zoals de botten. De alkalisch werkende stoffen die uit de botten worden onttrokken neutraliseren de zuren waarbij slakken ontstaan. Slechts een deel van de geneutraliseerde slakken kan uitgescheiden worden. Een groot deel van het dode materiaal zet zich af in bindweefsel, vaatwanden en organen.

Ook de darmflora bouwt zuren op, o.a. door een fatale combinatie van verscheidene levensmiddelen. Neemt men tijdens de maaltijd een dergelijke combinatie van voedingsstoffen tot zich, dan beginnen die in het lichaam al bij 37°C te gisten. Zo ontstaan uit fruit of suiker in combinatie met melk of melkproducten zoals kwark, karnemelk etc., schadelijke lichaamsstoffen. In vruchtenyoghurt zit deze schadelijke combinatie. De onreine huid bij jongeren verdwijnt vaak al snel door het weglaten van dergelijke fatale combinaties. Vruchten alleen en yoghurt in kleine hoeveelheden zijn nuttige voedingsstoffen. Hoe slechter de spijsvertering en stofwisseling functioneren, des te slechter werken de zoveel geprezen kuren met melkzuurrijke producten.

Dit alles betekent natuurlijk niet dat men helemaal geen zuren mag innemen. Men moet alleen voor de juiste balans zorgen en zich van de restanten van de oude verzuring ontdoen. Het alleen aanpassen van de voeding is echter niet voldoende!

Ontzurende-/verzurende voeding.

Zuur of basen vormende producten.

Mineralen in onze voeding kunnen een verzurend of alkalisch effect hebben. Mineralen die een waterstofion aantrekken hebben een verzurend effect. Dit zijn o.a. chloor-, zwavel- en fosforionen.

Alkalische mineralen trekken OH-ionen aan. Dit zijn o.a. calcium-, kalium-, magnesium- en natriumionen. Om te meten of een product je lichaam verzuurt of ontzuurt, wordt het product verbrand tot as en vermengt met water. Hiervan wordt de pH gemeten.

Ter illustratie: citroensap is redelijk zuur, maar door de vele mineralen heeft het toch een sterk ontzurend effect op het lichaam.

En stevia is bijvoorbeeld sterk alkalisch! Dus zeer base en gezond voor je lichaam.

Tips om te ontzuren.

Zoals u heeft kunnen lezen, heeft uw eet- en leefpatroon invloed op de
zuur-basen balans van uw lichaam.

Op deze paginakunt u lezen tot welke ziektes deze disbalans kan leiden.

Om uw lichaam te ontzuren adviseren wij het volgende in volgorde van belangrijkheid:

Veel water drinken
Om de zuur-basen balans in evenwicht te houden moeten afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Dit gebeurt o.a. via de urine, de adem en de huid. Door minimaal 2 liter water per dag te drinken zorgt u ervoor dat het lichaam alle afvalstoffen kwijt kan.

Let op wat u eet en drinkt
Producten als suiker, koffie, fastfood, limonades, vlees, vis, etc. onttrekken basen aan het lichaam. Door veel verse groente (300gr. per dag) en fruit te eten worden deze mineralen weer aangevuld. Het meest ideaal is 5 porties groente op 1 portie verzurend voedsel te eten.

Ontstressen
Bijna iedereen is druk. Dit is niet erg zolang u dit voldoende compenseert met momenten van rust en ontspanning. Hoeveel tijd neemt u voor het ontspannen? (voor de tv zitten is niet echt ontspannen!)

pH-meten
Het is goed om regelmatig te controleren of uw lichaam nog in balans is. Je alleen “goed voelen” is niet genoeg. Een objectieve manier om te zien of de zuur-basen balans van het lichaam in evenwicht is, is het meten van de pH van de urine. Een andere objectieve meting is een levend bloedanalyse.

Voedingssupplementen
Door het lichaam van voldoende mineralen te voorzien blijft de zuur-basen balans is evenwicht. Gebruik hiervoor alleen natuurlijke voedingssupplementen, dus geen voedingssupplementen die kunstmatig gemaakt zijn. Natuurlijke vitamines en mineralen worden veel beter door het lichaam opgenomen.

Er zijn meerdere ontzurende producten op de markt. Er zijn speciale zouten die uw lichaam ontzuren. Deze zouten ontzuren uw lichaam heel snel, maar kunnen op de lange termijn tot nier- of galstenen vormen. Bovendien zijn ze schadelijk bij overdosering.

Ook zijn er ontzurende producten op de markt die gebaseerd zijn op grassen. Deze producten ontzuren het lichaam, maar bevatten geen breed spectrum aan mineralen.

Meer over de relatie tussen verzuring van het lichaam en ziektes leest u hier.

Tips

Lees ook

Advertisements

One response to this post.

  1. Een van de betere artikelen over ontzuren. Het is erg belangrijk dat mensen tegenwoordig beter letten op wat ze eten. Linkje naar dit artikel op mijn blog gezet.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: