Steeds minder vis in Middellandse zee.

GLAND – Meer dan veertig vissoorten dreigen de komende jaren uit de Middellandse Zee te verdwijnen. Dit blijkt uit een onderzoek voor de Rode Lijst van bedreigde diersoorten die de internationale natuurorganisatie IUCN maandag publiceerde.

© AFP

De consumptievissen tonijn en zeebaars zijn mogelijk over vijf jaar niet meer te vinden in de Middellandse zee.

Ook lopen alle soorten haaien en roggen en zeker twaalf ‘gewone’ graatvissen het gevaar uit de zee te verdwijnen, staat in het rapport van de IUCN.

Overbevissing door vissersboten die met enorme sleepnetten de zee leegtrekken is de voornaamste boosdoener, zegt een woordvoerder van het IUCN in Nederland.

De netten die soms wel 2,5 kilometer lang zijn, nemen veel meer vis mee dan wordt verkocht, zegt de woordvoerder. Naar schatting 40 procent van de gevangen vis bestaat uit deze zogeheten bijvangst. Ook slepen de netten de zeebodem kapot en vervuilen de boten het zeewater.

Aan banden

Er zijn verscheidene Europese regelingen die de visvangst aan banden leggen, de zogeheten visquota, zegt de woordvoerder. ”Maar deze zijn vaak veel te ruim. Er wordt veel meer gevist dan dat er nieuwe vissen bijkomen.

Ook worden de quota heel slecht nageleefd. Onze Noordzee raakt ook steeds leger”, zegt de woordvoerder. ”Negen van de tien vissen die in de Noordzee worden gevangen, zijn niet volgroeid. Dat geeft aan hoe groot het probleem is.”

Uitwijken

Nederlandse en andere Europese vissersboten wijken daarom uit naar de kust van West-Afrika en de Middellandse Zee om te vissen, aldus de woordvoerder. ”Overbevissing voor de kust van West-Afrika is ook een groeiend probleem. Vergunningen om daar te vissen zijn veel minder duur dan in de Middellandse Zee.”

De IUCN wil dat er beschermde zeereservaten komen en dat er veel meer onderzoek wordt gedaan naar hoeveel er precies wordt gevist en door wie.

Daarnaast legt de organisatie de verantwoordelijkheid bij de viseter. ”Verantwoorde visconsumptie is een van de manieren waarop we allemaal kunnen meehelpen om de vissoorten te beschermen.”

Begin april stelde Eurocommissaris Maria Damanaki (Visserij) een nieuw controlesysteem voor de visvangst in werking. De EU-lidstaten kunnen door het systeem efficiënt optreden tegen illegale praktijken.

© ANP

HET adres voor gezonde voeding (klik op NL).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: