Kurkuma onderzocht als middel tegen darmkanker.

Wetenschappers gaan onderzoeken of een vast bestanddeel van kerriepoeder darmkanker kan helpen genezen.

Kurkuma, ook wel de Indiase geelwortel genoemd, wordt geassocieerd met een grote variëteit aan gezondheidseffecten. Dat meldt de BBC.

Studies hebben aangetoond dat kurkuma kan worden gebruikt om in laboratorium gekweekte kankercellen te vernietigen. Ook zijn positieve effecten vastgesteld bij patiënten die zijn getroffen door een beroerte of die lijden aan dementie.

Geen effect

In ziekenhuizen in het Britse Leicester krijgen een aantal patiënten naast chemotherapiemedicijnen kurkuma toegediend. In Groot-Brittannië worden per jaar zo’n 40.000 mensen gediagnosticeerd met darmkanker.

Wanneer de ziekte zich door het lichaam verspreidt krijgen patiënten normaal gezien een combinatie van drie chemotherapiemedicijnen, maar in de helft van de gevallen hebben ze geen effect.

In totaal doen 40 patiënten mee aan het onderzoek. Zeven dagen voor de standaard chemokuur krijgen ze kurkumatabletten waarna het verschil tussen beide behandelmethoden wordt vastgesteld.

Vroeg stadium

Professor William Steward liet weten dat darmkanker moeilijk te behandelen is wanneer het zich door het lichaam verspreidt omdat de bijwerkingen van de chemotherapie een limiet stellen aan de duur van de behandeling.

“Het onderzoek bevindt zich in een zeer vroeg stadium, maar het potentieel van plantbestanddelen bij de behandeling van kanker is een intrigerend gebied dat ons hopelijk helpt bij de ontwikkeling van toekomstige medicijnen,” aldus Steward.

“Door een klinische test te doen ontdekken we meer over de potentiële voordelen van de inname van grote hoeveelheden kurkuma en de eventuele bijwerkingen ervan op kankerpatiënten,” zei Joanna Reynolds van het Brits Kanker Instituut.

Zware metalen

Kurkuma wordt in India traditioneel gebruikt voor de behandeling van wonden en schrammen. In Azië wordt het gebruikt als medicijn tegen trombose en hersenaandoeningen waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Onderzoek door de Rhodes-universiteit in Zuid-Afrika heeft de werking van curcumine bevestigd in de binding van zware metalen. Bij ratten bleek dat de stof het brein beschermt tegen beschadiging door cyanide, lood en cadmium. De studie concludeerde dat door het veelvuldige gebruik van koenjit in Indiase gerechten de ziekte van Alzheimer in India nauwelijks voorkomt.

Verhoog uw weerstand. Eet superfood.

Bron: BBC.co.uk

Lees meer

Dalternative.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: