Directeur centrale Fukushima overleden aan kanker.

UPDATE Masao Yoshida, directeur van de kerncentrale van het Japanse Fukushima toen die in maart 2011 werd getroffen door aardbevingen en een tsunami, is dinsdag (lokale tijd) overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Dat heeft het energiebedrijf Tepco, beheerder van de centrale, bekendgemaakt. Tegelijk melden Japanse media dat het grondwater bij de kerncentrale opnieuw ernstig radioactief is besmet. Het gehalte aan radioactief cesium is in een paar dagen tijd 90 keer zo hoog geworden.

Er waren verschillende ogenblikken waarop ik dacht dat we hier allemaal zouden sterven. Ik was bang dat de centrale onbeheersbaar zou worden en dat het afgelopen zou zijn met ons allemaal.
Masao Yoshida

Yoshida overleed in een ziekenhuis in Tokyo. Hij is 58 jaar geworden. Zijn ziekte was volgens Tepco niet het gevolg van blootstelling aan radioactiviteit.Yoshida leidde de werkzaamheden om de kerncentrale te stabiliseren. Vanwege zijn ziekte trad hij in december 2011 af.

Hoewel er volop kritiek was op de manier waarop Tepco de crisis in de centrale te lijf ging, stond Yoshida’s rol nauwelijks ter discussie. Hij genoot gezag onder zijn personeelsleden en zorgde ervoor dat ze in de moeilijkste uren op hun post bleven.

Onbeheersbaar
Dat deed hij zelf ook, al zei hij naderhand: “Er waren verschillende ogenblikken waarop ik dacht dat we hier allemaal zouden sterven. Ik was bang dat de centrale onbeheersbaar zou worden en dat het afgelopen zou zijn met ons allemaal.” Voormalig premier Naoto Kan had grote moeite met de organisatie binnen Tepco, maar Yoshida bestempelde hij, nadat de twee elkaar hadden ontmoet, steevast als betrouwbaar.

Tepco-president Naomi Hirose zei dat Yoshida bij het bedwingen van de crisis zijn leven letterlijk in de waagschaal had gesteld. “We zullen zijn wensen in ons hart dragen en ons uiterste best doen voor het herstel van de centrale, die hij ten koste van alles wilde redden.”

Radioactiviteit
Intussen werd ook bekend dat in het grondwater bij de centrale de afgelopen dagen opnieuw radioactieve vervuiling is geconstateerd die de toelaatbare hoeveelheden verre overschrijden. “We weten niet waarom het stijgt, maar we doen onze best om de besmetting tegen te gaan”, aldus een woordvoerder van energiemaatschappij en beheerder Tepco. Het gaat om de stoffen cesium-134 en cesium-137.

De centrale Fukushima I is de afgelopen maanden getroffen door een aantal waterlekkages en stroomstoringen. Onlangs werden in het grondwater ook al grote hoeveelheden centrale strontium-90 aangetroffen, een bijproduct van kernsplijting. Die hoeveelheden overschreden de wettelijke limiet 30 keer.

De aan zee gelegen kerncentrale werd in 2011 getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami, gevolgd door een kernramp.

Verhoog je weerstand. Eet superfood.

Lees meer

Dalternative.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: