Geelwortel, kurkuma, de helende ‘magische wortel’..!

En weer kregen we één van de vele, vele voorbeelden van de heilzame werking van geelwortel of Kurkuma, onder ogen. Zie onderaan deze inleiding. En dus tijd om er nu toch eens écht een hoofdartikel aan te wijden. Meteen maar goed dus..

Omdat de werking van Kurkuma dusdanig is, dat deze kennis bij iedereen thuis hoort. De bijna magische werking, zeker wanneer we de werking van geelwortel vergelijken met traditionele, chemische medicijnen, is opzienbarend. En daar is geen woord Spaans bij. Of wanneer we het andersom zeggen: “Waarom verdomd de medische wetenschap om de uiterst krachtige eigenschappen van Geelwortel te onderzoeken, ergo te gebruiken in hun ‘geneesmiddelen’..?

Eerst maar een voorbeeld van een nieuw onderzoek dat aantoont dat Kurkuma een diep-herstellende werking heeft, in dit geval bij Alzheimer-patiënten.

Een groep van Japanse artsen beschreef hun ervaringen met kurkuma bij drie alzheimerpatiënten. Hun inspiratie voor deze test kwam niet alleen vanuit de enorme hoeveelheid aan onderzoeksgegevens rond alzheimer en kurkuma, maar kwam ook vanuit ayurvedische hoek. De ayurveda gebruikte kurkuma als bloedzuiverend middel en schreef het samen met warme melk voor. (zie onderaan het artikel) Blijkbaar wisten artsen duizenden jaren geleden al dat melk (en zwarte peper) de absorptie en werking van de actieve bestanddelen uit kurkuma/geelwortel bevordert.

De test met de Japanse patiënten werd uitgevoerd, door hen 750 mg geelwortel per dag toe te dienen. Dit komt overeen met een dosis van 100 mg curcumine. Inname samen met warme melk werd aanbevolen. Bij alle patiënten had geelwortel een opmerkelijk effect: na een jaar konden ze hun familieleden terugherkennen. De ziekte leek zich te stabiliseren en bij één patiënt werd zelfs een toename van de MMSE-score vastgesteld.
(Hishikawa N, Takahashi Y et al. Effects of turmeric on Alzheimer’s disease with behavioral and psychological symptoms of dementia. Ayu. 2012 Oct;33(4):499-504.)

Of je het nu toepast in een smoothy, als dressingsaus op een heerlijke salade, of in een smakelijke, oranje-kleurige curry, het blijkt keer op keer dat geelwortel, of zoals wij het goed kennen KURKUMA, een van de meest krachtige en gezonde natuurlijk gezondheidssupplementen is, die we kunnen innemen. Kurkuma/geelwortel is heerlijk toe te passen en er zijn eenvoudig veel recepten te vinden waarin het kan worden toegepast. In de Indonesische keuken is dit geelwortelpoeder ons bekend als ‘Koenjit’. De laatste jaren stapelt het wetenschappelijke bewijs zich op, dat kurkuma/geelwortel werkelijk barst van de gezondheids-stimulerende eigenschappen. Zullen we er een aantal op een rijtje zetten?

1.Geelwortel/kurkuma kan helpen met het voorkomen of helen van sommige vormen van kanker. Het is klinisch bewezen dat de werkzame stof in geelwortel, ‘curcumin’ ervoor zorgt dat kankercellen minder snel groeien, onder andere bij prostaat-, borst- en alvleesklierkanker en bij hersentumoren. ‘Curcumin’ bevordert de zogenaamde ‘apoptosis’, dat is de geprogrammeerde dood van lichaamscellen, ook wel cel-zelfmoord genaamd. Dit proces is zonder enig gevaar voor het lichaam en/of gezonde omliggende cellen, omdat het een natuurlijk proces is. Bij bestralingen en chemotherapie worden ook veel gezonde cellen aangetast/vernietigd. De bijwerkingen van ‘curcumin’ zijn te verwaarlozen. (HIER een pdf-document met veel informatie over kurkuma in relatie tot kanker)

2.Geelwortel/kurkuma kan een significante factor zijn bij de behandeling en/of preventie van Diabetes.. Een opmerkelijke klinische studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘Diabetes Care’, het tijdschrift van de Amerikaanse Diabetes Stichting, onthulde dat kurkuma voor 100% (!) in staat is om pre-diabetes patienten te helpen om diabetes-patient te worden, in een periode van 9 maanden.

3.Geelwortel/kurkuma is een stof die zorgt voor ontgifting van het lichaam. Het kan zelfs zware metalen uit het lichaam verwijderen..! ‘Curcumin’ werkt als krachtige anti-oxidant, vooral op de lever, die vaak heftig wordt belast door zware metalen die in ons moderne voedsel voorkomen, en in de lucht die we inademen.

4.Geelwortel/kurkuma blijkt een perfect alternatief te zijn voor anti-depressiva..!

5.Geelwortel/kurkuma kan onze lever beschermen en regenereren.

6.Geelwortel/kurkuma kan de pijn van reuma weghalen en de ontstekingen van reuma substantieel verminderen. (Dr. Nancy Lonsdorf)

7.Geelwortel/kurkuma ondersteunt een gezond brein en krachtig hart.

8.Geelwortel/kurkuma geeft ons immuunsysteem een krachtige oppepper en kan mede daardoor PCV-vaccinaties (pneumo-kokken die griep en longziekten veroorzaken). (Dr. Virender K. Rehan, MD van het ‘LA BioMed’)

9.Geelwortel/kurkuma kan je helpen om (over)gewicht te verliezen.

10.Geelwortel/kurkuma kan je opmonteren.

Turmeric/Kurkuma is heerlijk smaakvol in veel recepten. Ideeën om het in de keuken te gebruiken, vind je makkelijk in kookboeken en op het internet. Meestal wordt geelwortel in zijn gedroogde vorm gebruikt, maar net als gember, kun je het ook als wortel toepassen. In thee bijvoorbeeld. Veel curry-recepten hebben kurkuma als hoofdingrediënt staan. Gebruik zoveel mogelijk biologische of bio-dynamische kurkuma. Kurkuma is ook als supplement te verkrijgen, in pilvorm of tincturen. Kurkuma/geelwortel is bijna altijd een ingrediënt van multi-vitamines. Het is zoals Hippocrates al zei: “Laat je voedsel je medicijn zijn en je medicijn je voedsel”.. In die zin is Curcuma een van de meest potente en effectieve kruiden die we kennen en heel eenvoudig in je dieet en recepten op te nemen.

De Cur
De ‘Curcuma Longa’, ook een prachtige plant in de (zonnige) tuin..

Kurkuma zélf verbouwen? Simpel!
Er bestaan wel tachtig verschillende soorten kurkumaplanten.De meest gebruikte en meest veelbelovende als het gaat om medisch gebruik is de ‘curcuma longa’. De plant is familie van de gemberplant, waarvan de wortel -zoals je weet- ook culinair en medicinaal wordt gebruikt. De sterkst werkzame stof van de wortel van de ‘curcuma longa’ is de stof ‘curcumine’, inmiddels onderwerp van veel wetenschappelijke onderzoeken naar de medische toepassing ervan.

Het is eenvoudig om zélf te verbouwen, de ‘Curcuma Longa’, die familie is van de gemberplant, die óók als wortel onder de grond groeit. De prachtige felgroene Curcuma-bladeren zijn schitterend in een tuin en ze worden dan ook veel gebruikt in de landschapsarchitectuur.. Het zijn de wortels die worden geoogst als voedsel en medicijn, of in het seizoen opnieuw geplant. Voor het planten van deze wortel, heb je slechts ‘n pot nodig, een (stuk) wortel en een heel zonnig plekje.

Plaats een stukje van de wortel zo’n 3 tot 5 cm onder de potgrond en geef regelmatig water. Buiten hebben ze een warme tot hete plaats nodig, het liefst dus uit weer en wind, pal op het zuiden; zo ‘tropisch’ mogelijk zeg maar.. Maar zorg ook voor genoeg water, waardoor ze in 4 tot 6 maanden uitgroeien tot krachtige knollen/wortels.

Lees dit zeer interessante artikel hier verder.

Tips

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: