Gezond met onkruid

De eerste oogst (april) is binnen!

Niet van de twee maanden jonge fruitboompjes, die onder de stralende zon van de laatste dagen al beginnen uit te lopen. Maar wel van het onkruid dat ook meteen overal de grond uit schiet. Zuring, klaver, paardenbloemen en brandnetels te over. Dus gister overheerlijke brandnetelsoep geserveerd; nooit geweten dat dat zo lekker is.

De jonge toppen van de brandnetels zijn nu op hun best. En nog een mineralenbom ook. Vol met ijzer, kalk, kalium, magnesium en fosfor. Met een bloedzuiverende werking. Doe er een uitje, knoflook en een zoete aardappel bij en je hebt een heerlijk soepje, zie het recept hieronder. Ook ander onkruid is nu al te oogsten. Wat dacht je van een handje jong paardenbloemblad door de sla? Deze ‘pissenlits’ verkopen ze hier zelfs gewoon op de markt.

Door de warmte van de zon loopt alles uit waar je bij staat. Van -18°C vorst in februari meteen naar een zomergevoel met 25°C graden nu. Wel lekker om meteen in je hemdje te kunnen lopen, maar niet zo goed voor de grond. Het grondwaterpeil staat nu al zo laag als het normaliter in mei staat. Die zwemvijver komt dus niet vol met alleen maar hemelwater. We moeten op zoek naar andere manieren om water aan te boren. Wellicht een ‘sourcier’ (letterlijk: bronnenzoeker) in de hand nemen (niet te verwarren met een sorcière=heks, we hebben net een Franse cursus gehad en zijn ons erg bewust van de valkuilen die in een letter verschil kunnen schuilen 😉 ). Om te kijken of er zich ergens in ons weiland misschien nog een bron bevindt. Een sorcière daarentegen zou weer handig zijn voor het gebruik van alle andere onbekende onkruiden die hier welig tieren.

Recept brandnetelsoep voor 2 personen

Ingrediënten:
◾Ongeveer 1 sla-kom vol brandneteltoppen (nog niet in bloei), grof gehakt
◾1 ui, gesnipperd
◾3 tenen knoflook, gesnipperd
◾2 laurierblaadjes
◾1 zoete aardappel, in kleine stukjes
◾2 dl bouillon
◾Eventueel beetje crème fraiche

Bereiding: Fruit de uitjes aan in een soeppan (liefst in ontgeurde kokosolie, anders in roomboter of non virgine olijfolie), doe er de knoflook bij en daarna de brandneteltoppen. Voeg de bouillon toe en de laurierblaadjes evenals de stukjes zoete aardappel. Laat het geheel een tijdje zachtjes koken. Als alles zacht is kan je het naar believen met de staafmixer fijnmaken, of grof laten. Opdienen met een lepeltje crème fraiche, mmm!

Hier kunt u de oliën kopen.

Lees meer

Dalternative.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: