Geelwortel tegen kanker

Michal Heger van de afdeling Experimentele Chirurgie van het AMC doet onderzoek naar de anti-kankerwerking van geelwortel of kurkuma, die wordt gewonnen uit een tropische plant.

Kurkuma staat bij veel mensen in het kruidenrek en wordt in de Aziatische keuken veel gebruikt om rijst geel te kleuren.

“Bizar dat een poeder dat voor een paar euro in de supermarkt te koop is zo’n krachtige werking heeft,” aldus Heger over zijn fascinatie voor kurkuma.

Scepsis

Er zijn verschillende partijen die baat hebben bij aandacht voor de geelwortel. Het is een fraaie sierplant met witte, roze of paarse bloemen. De campagne Roots for Moods is in het leven geroepen om de Nederlanders kennis te laten maken met de gezonde plant in de vensterbank of tijdens het koken.

Voor de duidelijkheid is in Nederland de Curcuma angustifolia te koop, terwijl het geneeskundige kruid van de plant komt met de Latijnse naam Curcuma longa, die met name in India en Pakistan groeit.

Riekt dit onderzoek niet naar alternatieve kruidengeneeskunde?
“Ik ken en begrijp de scepsis,” verzucht Heger. “Daarom vind ik dit soort onderzoek erg belangrijk. Dat je op een goede manier in een gerenommeerd instituut kijkt of een stof zo direct uit de natuur werkelijk bruikbaar is bij de behandeling van patiënten.”

Donatie

Eerder dit jaar kreeg het AMC via de Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker een donatie van €25.000 euro van Wij & de Maatschappij, het goede doelenfonds voor medewerkers van Nationale-Nederlanden.

De afdeling Experimentele Chirurgie ontving tot nu toe al bijna drie ton van de Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker.

Verhoog je weerstand. Eet superfood.

Lees meer

Dalternative.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: