“Als alle ijs smelt, loopt Vlaanderen, Nederland en Denemarken onder water”

Als al het landijs zou smelten en de zeespiegel 65,8 meter stijgt, dan behoren niet alleen London of Venetië tot het verleden maar ook grote delen van Vlaanderen, Nederland en Denemarken.

Dat maakt het novembernummer van het maandblad National Geographic duidelijk in een interactieve kaart van één van de ergste scenario’s in de klimaatopwarming.

Na de oceanen zijn ijsmassa’s de grootste waterreservoirs op onze planeet. Er is ongeveer 9,3 miljoen kubieke kilometer ijs, gletsjers en “eeuwige” sneeuw, maar niemand weet hoe lang het duurt vooraleer die allemaal gesmolten is. “Misschien nog meer dan 5.000 jaar”, schrijft National Geographic. In elk geval zou het de eerste keer in dertig miljoen jaar zijn dat de wereld ijsvrij wordt.

De laatste keer dat de Aarde ijsvrij was, gaat terug naar het Eoceen, 34 miljoen jaar geleden. Toen zwommen alligators in arctische moerassen. Maar de planeet koelde langzaam af toen CO2 gevangen raakte in de bodem van oceanen. Het continentale ijs vormde zich eerst in Antarctica, maar verspreidde zich over miljoenen jaren over de noordelijke continenten.

Lees meer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: