Mensen zijn helemaal niet slimmer dan dieren

Reeds lang is de mens ervan overtuigd dat hij het slimste wezen op Aarde is maar volgens Australische wetenschappers is niets minder waar. Sommige diersoorten zijn wellicht slimmer dan de mens.

Onderzoekers van de universiteit van Adelaide claimen dat sommige dieren over straffere verstandelijke vermogens beschikken maar dat wij ze gewoon niet kunnen bevatten.

“Al eeuwenlang wordt gestipuleerd hoe uitzonderlijk de mens is als slimste wezen op de planeet”, aldus bioloog Arthur Saniotis. “Het geloof in de menselijke superioriteit ligt ingebed in de gedachtegang van de kerk en wetenschap. Zelfs Aristoteles poneerde dat de mens zijn gelijke niet kent in het dierenrijk.”

Het is niet omdat we de communicatie tussen dieren onderling niet begrijpen dat deze communicatie minderwaardig zou zijn aan de onze. Volgens anatomist Maciej Henneberg heeft de menselijke fixatie op technologie en taal ertoe geleid dat we de intelligentie van dieren onvoldoende naar waarde schatten.

Niveau van intelligentie
Bijvoorbeeld van de territoriumafbakening die bij koala’s wordt waargenomen, snappen we niet veel. “Met hun geur bakenen ze nauwgezet een terrein af maar de mens kan de complexiteit van die boodschappen niet vatten omdat we eenvoudigweg niet zo goed ruiken”, verklaart Henneberg zich nader. “Het feit dat wij hen niet begrijpen en zij ons niet, hoeft niet te betekenen dat ons niveau van intelligentie verschilt, het is gewoon anders.”

“De mens heeft zich voornamelijk gefocust op de ontwikkeling van taal en technologie maar hierdoor hebben we de capaciteiten van dieren stelselmatig onderschat”, zegt Henneberg. Gibbons kunnen tot twintig geluiden produceren, die allen een verschillende betekenis hebben waardoor de apen met elkaar over grote afstanden kunnen communiceren in het regenwoud. “Het feit dat ze geen huizen bouwen, is irrelevant voor deze dieren”, zegt Henneberg. “We moeten de dierenwereld veel meer krediet geven.”

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: