Tepco geeft de laatste twee reactoren van Fukushima op

De raad van bestuur van uitbater Tokyo Electric Power Co (Tepco) heeft vandaag beslist de laatste twee reactoren van de beschadigde atoomfabriek Fukushima in het noordoosten van Japan op te geven.

De twee reactoren zijn relatief weinig beschadigd geraakt in vergelijking met de vier andere op de site, die door de aardbeving en tsunami van 2011 zwaar zijn getroffen.

De reactoren 1 tot 3 kenden een “meltdown”, terwijl het gebouw van reactor 4 – die toen in onderhoud was en dus geen kernbrandstof had – door een waterstofexplosie zwaar beschadigd raakte. Eerder besliste Tepco al om die vier reactoren te ontmantelen.

De nummers 5 en 6, die iets verderop van dat kwartet staan, ondergingen op het moment van de verwoestende aardbeving ook onderhoud. Door het gebruik van nooddieselgenerator werd overstroming vermeden, en aldus “koude meltdown” bereikt.

In september riep premier Shinzo Abe op om die twee eenheden voorgoed te sluiten.

Tepco heeft nu beslist het duo op 31 januari ook buiten dienst te verklaren. Maar in plaats van de twee reactoren te ontmantelen, denkt de uitbater eraan ze te gebruiken als een experimenteerruimte ter ondersteuning van de uitdagende afbraak van de vier zwaar beschadigde reactoren. Die ontmanteling kan decennia duren.

Door het afscheid nemen van de reactoren 5 en 6 blijven er in Japan slechts 48 opereerbare commericiële kernreactoren over.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: