Dolfijnen zuigen aan kogelvis om high te worden

Net als mensen hebben ze seks voor het plezier, leven ze in groepen die ze als familie beschouwen en kennen ze emoties die hun leven kunnen bepalen.

Maar dolfijnen hebben nog iets meer gemeen met dieren: ze worden ook graag eens high. Dat blijkt uit een nieuwe BBC-documentaire waarin te zien is hoe dolfijnen behoedzaam op giftige kogelvissen sabbelen om van het verdovende effect te genieten.

We zagen hoe de dolfijnen de kogelvissen met de grootste behoedzaamheid behandelden. Zeer zacht en delicaat, alsof ze de dieren aan het melken waren. Ze letten er goed op dat ze de kogelvissen niet doden. De kogelvissen reageren daarop door een reeks gifstoffen af te scheiden ter bescherming. Eens de dolfijnen die binnen hadden, leken ze stoned en dreven ze dicht bij het wateroppervlak.

De dolfijnen werden gefilmd met camera’s die als zeedieren waren vermomd. Zo was te zien hoe ze in een soort trance raakten nadat ze op de giftige vissen hadden gesabbeld.

Volgens zoöloog en producer van de docureeks Rob Pilley is het de eerste keer dat dolfijnen werden gefilmd terwijl ze dit doen. De dieren spelen met de kogelvis en geven die aan elkaar door.

“We zagen hoe de dolfijnen de kogelvissen met de grootste behoedzaamheid behandelden. Zeer zacht en delicaat, alsof ze de dieren aan het melken waren. Ze letten er goed op dat ze de kogelvissen niet doden. De kogelvissen reageren daarop door een reeks gifstoffen af te scheiden ter bescherming. Eens de dolfijnen die binnen hadden, leken ze stoned en dreven ze dicht bij het wateroppervlak”.

De dolfijnen behandelen de kogelvissen heel anders dan hun prooi, die ze normaal verscheuren.

Andere dieren, zoals de zwarte lemur, doen iets gelijkaardigs met grote duizendpoten die gifstoffen zoals cyanide afcheiden: ze spelen met de insecten en wrijven zichzelf in met de gifstoffen.
In Australië zijn honden verslaafd geraakt aan de giffen die bepaalde padden afscheiden nadat ze aan de dieren likten.

De kogelvis is erg giftig door de aanwezigheid van tetrodotoxine, een verlammend neurotoxine. Het eten van kogelvis is in Japan nog steeds populair. Het eten van ‘fugu’ wordt er als een statussymbool gezien. De vis zelf draagt de status een delicatesse te zijn. Japanse koks die fugu willen bereiden dienen dan ook jaarlijks een door de overheid verplicht examen met succes te hebben afgelegd om dit veilig en legaal te kunnen doen. Ondanks de strenge regelgeving komen in Japan jaarlijks nog tientallen mensen om het leven na het eten van fugu.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: