Ontvlambaar kraantjeswater in North Dakota: vervuild of niet?

Een man uit de Amerikaanse staat North Dakota filmde onlangs een wel heel aparte ontdekking.

Terwijl hij een aansteker naast kraantjeswater houdt, ontstaat er een kleine vlam. Het ontvlambare water zorgde de laatste jaren voor heel wat discussie in de regio. Tegenstanders leggen de oorzaak bij de vervuilende olie-industrie, terwijl het volgens anderen een volledig natuurlijk fenomeen is.

Zie hier de video.

Het filmpje werd vorige week door Jacob Haughney op Youtube geplaatst en is ondertussen al meer dan 300.000 keer bekeken. Haughney vindt het verontrustend dat het water “waarmee we ons wassen en onze tanden poetsen” blijkbaar in brand kan schieten. “De eerste keer dat ik dit deed, ontstond er een gigantische vuurbal die de hele wasbak vulde. Ik ben dus een beetje zenuwachtig om het opnieuw te proberen, want ik wil de badkamer niet in lichterlaaie zetten,” klonk het.

‘Fracking’
Haughney werkt op de olievelden nabij zijn huis. Volgens sommigen is de ontvlambaarheid van het kraantjeswater in de regio het resultaat van de olievelden in de buurt en zou het ontstaan door hydrofracturering, in het Engels verkort tot ‘fracking’. Dit proces wordt gebruikt voor het ontginnen van schaliegas en -olie dat gevangen zit in ondergronds gesteente. Een mix van water, zand en toxische chemicaliën worden onder hoge druk ingespoten om de harde grondlagen te breken, zodat deze vloeistoffen of gassen kunnen vrijkomen.

Ondergrondse waterbronnen
North Dakota heeft slechts 700.000 inwoners en is koploper in de fracking-industrie. Hoewel een dergelijke energiewinning de VS voor 100 jaar kan voorzien, is het proces volgens milieudeskundigen enorm verontreinigend voor het water. Tegenstanders van dergelijke ontginning hebber eerder al gesproken over incidenten met ontvlambaar kraantjeswater, maar volgens anderen is het een compleet natuurlijk fenomeen. Een commentaar op het Youtube-filmpje liet weten dat vele mensen in North Dakota hun water halen uit persoonlijke waterbronnen, waar het water vaak ondergronds vastzit met methaan en andere gassen. Wanneer je de kraan opendraait, zou het gas mee naar boven borrelen.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: