Roomboter is gezond en margarine is chemische troep

Waarom liggen supermarkten vol met margarine, een kunstmatige substantie die bestaat uit additieven en goedkope oliën? Zonder kleurstoffen is margarine niet zachtgeel, maar donkergrijs.

Er komt steeds meer bewijs dat het advies over hartziekten, cholesterol en de consumptie van vet en oliën is gebaseerd op leugens en misleiding.

We zijn onterecht gaan denken dat margarine beter voor ons zou zijn dan boter. Het ontbijt is tientallen jaren geruïneerd door behulpzame huisvrouwen die met goede bedoelingen margarine op de boterhammen van hun echtgenoten en kinderen smeerden.

Schadelijk

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat margarine schadelijk is voor de gezondheid. Ook blijken verzadigde vetten niet slecht voor ons te zijn. De overheid heeft mensen jarenlang voorgehouden dat ze minder van deze vetten zouden moeten eten. Lightproducten begonnen massaal hun intrede te doen.

Deze vetten zijn juist belangrijke onderdelen van celmembranen, essentieel voor de aanmaak van bepaalde hormonen en spelen een belangrijke rol bij het transport en de opname van vitamines en mineralen.

De onderzoekers analyseerden een aantal studies waar in totaal 350.000 deelnemers bij betrokken waren. Ze concludeerden dat er geen enkel bewijs is voor een verband tussen de consumptie van verzadigde vetten en hart- en vaatziekten.

Kanker bestrijden

Roomboter bevat vitamines en verzadigde vetten die het cholesterolgehalte verhogen. Cholesterol is essentieel voor het brein en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Het bevat verschillende natuurlijke bestanddelen die schimmels doden, kanker bestrijden en een antioxiderende werking hebben.

Margarine is daarentegen slechter dan de industrie wil toegeven. Vroeger werd margarine gemaakt met gehydrogeneerde vetten, die je aderen bij wijze van spreken nog beter verstoppen dan cement. De voedselreuzen, geconfronteerd met onweerlegbaar bewijs, veranderden schoorvoetend hun formule.

Vervolgens werd margarine gemaakt van geïnteresterificeerde plantaardige oliën. Die zouden minder schadelijk zijn voor de gezondheid, zo hoopten de fabrikanten.

Becel ProActiv

Neem Becel ProActiv van Unilever. De fabrikant gebruikt plantaardige sterolen en stanolen om het cholesterolgehalte terug te dringen. Eerst logen de voedselreuzen over verzadigde vetten en nu komt er steeds meer bewijs dat ze liegen over cholesterol. Bovendien kunnen plantensterolen ook de opname van andere belangrijke voedingsstoffen blokkeren.

Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de vooruitzichten beter zijn voor individuen met een verhoogd cholesterolgehalte. Ondertussen smelt ons vertrouwen in de officiële gezondheidsinstanties sneller weg als boter in de mond.

Bron: Dailymail.co.uk

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: