Belgisch nucleair afval op zes plaatsen in Atlantische Oceaan

België heeft tussen 1976 en 1982 op zes plaatsen op zee laagradiocatief nucleair afval gedumpt.

Dat heeft Electrabel bevestigd aan de subcommissie Nucleaire Veiligheid van de Kamer. Volgens Kamerlid Kristof Calvo werd het afval in de Atlantische Oceaan gestort.

Van 1960 tot 1982 is het laagradioactieve afval het voorwerp geweest van vijftien zeebergingscampagnes. Het afval werd in beton gegoten alvorens in de oceaan te worden gedumpt, samen met Zwitsers en Nederlands afval. De inhoud was afkomstig van de kerncentrales in Doel en Tihange, Eurochemic in Dessel, MHO in Olen en het Studiecentrum voor kernenergie.

De subcommissie Nucleaire Veiligheid heeft volgens Calvo lang moeten wachten op duidelijkheid. “NIRAS beschikte niet over archiefgegevens voor die periode. Producent Electrabel kon ook niet meteen antwoorden op de vragen. Dit toont aan dat er heel slordig wordt omgesprongen met de nucleaire erfenis”, zegt hij.

Het Kamerlid wijst erop dat voor meer dan 7.000 vaten met afval van de kerncentrale van Doel nog geen oplossing is gevonden. “Maar ondertussen wil de regering de afvalberg nog wel verder vergroten. Dinsdag stelt staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) zijn wetsontwerp voor in de Kamer, waarbij Tihange 1, een kernreactor van 1975, met tien jaar wordt verlengd”, stelt hij.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: