Chlorella; een mini-algje dat werkt als een tijger in je tank

Chlorella; Een tijger in je tank.

Naast kokosolie, rauwe cacao, maca en chiazaad is er nóg een superfood dat naar mijn mening niet mag ontbreken in het keukenkastje van een vrouw 40+ en dat is chlorella.

Het is echter niet iets om een lepeltje van te snoepen dus misschien vandaar dat het even heeft geduurd voor ik eraan toekwam hierover te schrijven? Echter, als ik de rest van mijn leven door een rare, nieuwe wetgeving (die komen nogal eens voor tegenwoordig) maar één superfood zou mogen gebruiken dan zou dat absoluut chlorella zijn. Hoe gek ik ook ben op rauwe cacao 🙂

Chlorella; wat is dat nou weer?

Chlorella is een groen, eencellig zoetwateralgje dat oorspronkelijk werd aangetroffen in rivieren en meren in Oost-Azië. Eencellige algen behoren tot de oudste vormen van plantaardig leven op aarde. Het zijn minuscuul kleine plantjes zonder wortels, bladeren of stengels. Algen kunnen zich enorm goed aanpassen aan extreme omstandigheden en behoren tot de oudste levensvormen. Ze bewonen al zo’n 2.5 miljard jaar onze aarde. Chlorella bevat een uitzonderlijk hoog gehalte aan chlorofyl; de groene kleurstof in de bladeren van planten waarmee zij zonlicht opvangen en omzetten in energie.

Omdat de helende werking van chlorella steeds bekender aan het worden is, zijn er inmiddels over de hele wereld kweekvijvers te vinden waarin dit algje wordt gekweekt.

De honger de wereld uit met chlorella?

Honderd jaar geleden kwamen wetenschappers er al achter dat chlorella een ongelooflijk rijke bron van voedingsstoffen was. Chlorella bevat alle vitamines (behalve vitamine D), heel veel mineralen (waaronder veel calcium en ijzer), aminozuren, enzymen, vetzuren (vooral veel omega 3), essentiële suikers, eiwitten, sporenelementen en anti-oxidanten. Men dacht toen dat chlorella de honger de wereld uit zou helpen omdat chlorella razendsnel groeit: het algje verdubbelt zichzelf namelijk iedere 10 uur! Er was echter één probleem: het algje was niet verteerbaar voor ons spijsverteringsstelsel waardoor de voedingsstoffen niet konden worden opgenomen. Dit probleem werd uiteindelijk in Japan in 1975 opgelost waardoor het algje beschikbaar kwam voor menselijke consumptie.

Chlorella; om heel lang gezond en energiek te blijven

Aan de ene kant is chlorella dus een rijke bron van vitale voedingsstoffen die we als vrouwen in onze huidige samenleving met al het industriële voedsel zo vaak en zoveel tekort komen. Alleen al daarom is het een waardevolle superfood. Maar dat is nog niet het enige. Chlorella bevat ook grote hoeveelheden DNA en RNA. Dit zijn stofjes (zuren) in je lichaam die informatie bevatten over de bouw en functie van al je lichaamscellen. Naarmate je ouder wordt neemt de productie van deze stofjes langzaam af. Deze afname wordt wel in verband gebracht met artritis, kanker, hart- en vaatziekten en dementie. Chlorella zorgt ervoor dat deze stofjes weer op peil worden gebracht.

Chlorella bevat daarbij een unieke stof die alleen in chlorella wordt aangetroffen en daarom de Chlorella Groei Factor (CGF) wordt genoemd. Dit stofje zorgt ervoor dat het algje zich zo razendsnel kan vermenigvuldigen. In het menselijk lichaam levert dit stofje een bijdrage aan een snel herstel van onze lichaamscellen en -weefsels.

Chlorella bevat de grootste hoeveelheid chlorofyl van alle voedingsproducten. Chlorofyl kan zorgen voor het gezond houden van je bloed, je spijsverteringsorganen waaronder je darmen en het ondersteunen van je lever en nieren. Het helpt om je darmflora te herstellen. Heel belangrijk. Bedenk dat je darmen het hart zijn van je gezondheid.

Ontgifting en heling door middel van chlorella

Alsof dit alles nog niet genoeg is blijkt uit veel onderzoek dat chlorella ook nog eens in staat om giftige stoffen uit ons lichaam te halen. Denk hierbij aan zware metalen (lood en kwik) maar ook giftige stoffen uit bv bestrijdingsmiddelen en niet-natuurlijke cosmetica die wij ongemerkt en ongewild allemaal toch binnenkrijgen. Normaal gesproken worden deze giftige stoffen in je vet opgeslagen en blijven daar je leven lang zitten. Met chlorella worden deze in de loop der tijd verwijderd uit je lichaam. Denk hieraan als je jarenlang medicijnen of niet-natuurlijke verzorgingsproducten en -cosmetica hebt gebruikt. In Japan is men er bovendien achter gekomen dat chlorella een helende werking heeft op de destructieve impact van radioactieve straling. Uit onderzoek is ook nog gebleken dat chlorella bij behandelde kankerpatienten met medicatie en chemotherapie een positieve uitwerking had op hun immuunsysteem.

De belangrijkste voordelen kort samengevat:
•Bevat alle vitaminen met uitzondering van vitamine D
•Bevat hele hoge waarden aan eiwitten
•Bevat alle 8 essentiële aminozuren
•Zorgt voor goede gezonde darmen en spijsvertering (en dus stoelgang)
•Ondersteunt de regulering van je bloedsuikerspiegel (voorkomt dips en dus eetbuien)
•Ondersteunt de zuur- basebalans in je lichaam
•Ondersteunt de hormoonbalans in je lichaam
•Helpt ontstekingen aan te pakken en te voorkomen
•Pakt virale en bacteriële infecties aan
•Stimuleert de reinigende werking van je lever

Er is veel onderzoek gedaan naar het gebruik van chlorella. Hieruit blijkt dat chlorella ondersteunt bij allerlei ziektebeelden, variërend van allerlei soorten kanker, dementie, diabetes, artritis, candida, hoge bloeddruk en aids.

Ook als je je alleen maar vermoeid voelt en je verder gezond bent kan chlorella je gezondheid en vitaliteit ondersteunen. Pak ook echter ook altijd de oorzaak aan van je vermoeidheid: een té lange to-do lijst, moeilijk vinden om “nee” te zeggen, perfectionisme enz. Anders ben je water naar de zee aan het dragen.

Spirulina of chlorella? Of beiden?

Na het schrijven van mijn blog over spirulina kreeg ik veel vragen wat het verschil was met spirulina en wat mijn voorkeur had. Ik gebruik ze meestal allebei tegelijk. Als je gevoelig bent voor diarree is spirulina een betere keuze. Als je last hebt van verstopping is chlorella beter. Als je veel gifstoffen binnenkrijgt (roken, alcohol of je werkt bv in een tapijtzaak) dan is chlorella een goede keuze. Ben je op zoek naar een goede bron van eiwitten (sporters!) dan is spirulina beter en dit geldt ook als ondersteuning bij het afvallen. Ik vind het belangrijk om op te merken dat ik ze beiden zie als voeding met een hoge voedingswaarde die me helpen bij het hoog houden van mijn energieniveau (en gezondheid op langere termijn).

Chlorella is te koop als poeder, als capsules en in tablet vorm. Ik gebruik het liefst tabletten die ik ‘s morgens op mijn nuchtere maag met een glas lauw water inneem. Kies altijd voor een goede, biologische kwaliteit.

Tot slot: superfoods worden pas interessant als je al hebt gekozen voor gezonde voeding. Superfoods gebruiken als aanvulling op junkfood of voeding gemaakt in een fabriek heeft niet zoveel zin. Dat is zonde van je geld. Eérst gezonde voeding, dan superfoods!

Hier kun je superfoods kopen.

Lees meer

Dalternative.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: