Vitaminen: welke bestaan er en waar zijn ze voor?

Vitamines halen we uit voedsel en zijn essentieel voor een gezond lichaam en een alerte geest.

Ze voorzien het lichaam niet van energie en bouwen onze cellen niet op, maar zonder vitamines kan het lichaam heel veel noodzakelijke chemische processen niet uitvoeren. Een gebrek aan bepaalde vitamines kan leiden tot vermoeidheid, ongezonde huid, slechte tanden en botten en in sommige gevallen van zeer ernstig vitaminegebrek kunnen fatale ziektes ontstaan.

Vitamines werken samen met andere voedingsmiddelen in processen zoals stofwisseling, voedselopname en de aanmaak van bloedcellen. Sommige vitamines vertragen het verouderingsproces, voorkomen dat kankercellen ons lichaam aanvallen en versterken het immuunsysteem. Er zijn 13 verschillende vitamines die in twee categorieën kunnen worden verdeeld: in water en in vet oplosbare vitamines.

Vitamines A, D, E en K zijn in vet oplosbare vitamines. De in vet oplosbare vitamines komen uit vetten in ons eten en worden in de lever opgeslagen totdat we ze nodig hebben. Ze hoeven dus niet elke dag gegeten te worden.

In water oplosbare vitamines moeten echter wel elke dag gegeten worden, omdat een teveel aan deze vitamines via de urine het lichaam verlaat, ze worden niet opgeslagen. In water oplosbare vitamines spelen een belangrijke rol in de afbraak, omzet en opname van ons eten en met name de proteïne, vetten en koolhydraten en daarmee de hoeveelheid energie die in het lichaam vrijkomt. Zonder voldoende van vitamines, kunnen de genoemde processen niet goed worden uitgevoerd.

Veel vitamines worden gevonden in fruit en groentes. Idealiter wordt dit voedsel rauw gegeten omdat de meeste vitamines verloren gaan als groente gekookt wordt.

De juiste hoeveelheid vitamines is essentieel voor een goede gezondheid, maar een overdosis vitamines kan in sommige gevallen ook schadelijk zijn. Hieronder wordt een richtlijn gegeven bij elke vitamine inclusief het voedsel dat deze vitamine bevat, hun functie in het lichaam en het effect van een tekort aan deze vitamine.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: