Reclaim the Seeds 8 en 9 maart 2014 in Groningen

Op zaterdag 8 en zondag 9 maart 2014 vindt het derde Reclaim the Seeds – Zadenweekend plaats.

Na edities in Amsterdam en Den Bosch is deze keer Groningen aan de beurt. Het evenement biedt een brede groep belangstellenden de kans op uitwisseling van zaden en van kennis over zaden, duurzame landbouw en de huidige bedreigingen van de zaden-diversiteit.

zaterdag 8 maart: zadenmarkt, film en debat

Zaterdag 8 maart staat in het teken van een markt waar particulieren, boeren, organisaties en bedrijfjes uit binnen- en buitenland zaden kunnen ruilen, weggeven en verkopen. Gelijktijdig met de markt vindt een workshopprogramma plaats. Er zullen praktische workshops zijn over het zelf telen van zaden en workshops die ingaan op internationale ontwikkelingen op het gebied van zaden en biodiversiteit. Er is bijvoorbeeld aandacht voor de EU-wetgeving en de invloed van internationale bedrijven zoals Monsanto op de landbouw wereldwijd.

‘s Avonds kan men bij een debat met experts meepraten over het zadenbeleid en de gevolgen voor Nederland. Parallel worden documentaires over zaden vertoond.

zondag 9 maart: kennismaken met lokale projecten

De zondag is bedoeld om samen praktisch bezig zijn en om aandacht te schenken aan lokale voedselinitiatieven. Er komt een fietstocht door Groningen om kennis te maken met lokale initiatieven zoals buurtmoestuinen en pluktuinen. Waar mogelijk steken deelnemers de handen uit de mouwen om de initiatiefnemers weer op gang te helpen in het nieuwe seizoen.

Waarom Reclaim the Seeds

De productie en verspreiding van gezonde, veerkrachtige landbouwzaden staat onder druk. Regelgeving maakt het steeds moeilijker voor kleine ondernemers en particulieren om zaden te telen en die te verhandelen of te ruilen. Op dit moment wordt de zadenwetgeving van de EU herzien. Tegelijkertijd komt de productie en verkoop van zaadgoed steeds meer in handen van grote, internationale bedrijven zoals Monsanto. Deze ontwikkelingen betekenen dat keuzes over voedsel en landbouw komen te liggen bij een klein aantal bedrijven en organisaties. De grote zaadgoedbedrijven bieden slechts een klein aantal rassen aan, rassen die geschikt zijn voor een grootschalige, gemechaniseerde landbouw en de voedselverwerkende industrie. Dit gaat ten kosten van de veerkracht en diversiteit van de landbouw en onze voedselvoorziening. Kleinere producenten en particulieren raken hun zeggenschap over voedselvoorziening steeds meer kwijt.

In reactie hierop ontstaan steeds meer kleinschalige projecten voor voedselvoorziening in wijken, buurten en dorpen. Ook verenigen zadenproducenten die werken met biologische, niet-genetisch gemanipuleerde zaden en oude rassen zich in netwerken.

Reclaim the Seeds wil een alternatief bieden voor de negatieve ontwikkelingen en de positieve initiatieven versterken door de organisatie van dit zadenweekend. Het project wordt elk jaar door ASEED en een wisselende groep lokale organisaties en vrijwilligers georganiseerd. In 2014 zijn De Godin Eetbaar Landschap en De Hortus Haren betrokken bij de organisatie.

Praktische informatie

Mee doen? Deelnemen aan het zadenweekend kan als bezoeker, kraamhouder of als vrijwilliger.

Beurs en rest dagprogramma op zaterdag: locatie Hortus Haren (Kerklaan 34, Haren), tijd: 11:00 -17:00 uur.

Avondprogramma: locatie Oude RKZ (Emmastraat 15, Groningen), avondeten 17:30-19:00 uur, aanvang debat 19:30 uur.

Activiteiten zondag: Oude RKZ (Emmastraat 15, Groningen), aanvangstijd 10:00 uur, lunch 12:00 uur, start excursies 13:00 uur.

Voor deelnemers van buiten Groningen is een beperkt aantal slaapplaatsen beschikbaar. Wil je een slaapplaats? Meld het op tijd.

De entreeprijs voor de Hortus is op 8 maart is 3 euro. (Normaal is dit €7,50 voor de Hortus alleen en nu krijg je er het hele programma bij.)

Updates, een uitgebreider programma en achtergronden zullen te vinden zijn op http://www.reclaimtheseeds.nl.

Contact: info@reclaimtheseeds.nl.

Extra: achtergrondinformatie zadenwetgeving

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: