Hitterecords in Australië tot 54 graden: als rondlopen in een oven

Terwijl de Verenigde Staten gebukt gaan onder sneeuwstormen, beleeft Australië de warmste tijd ooit.

Deze week steeg het kwik in sommige delen van Australië tot rond de 50 graden. In de stad Oodnadatta werd zelfs een temperatuur van 54 graden gemeten.

Inwoners van Oodnadatta in Zuid-Australië omschreven de temperatuur als ‘rondlopen in een oven’. De meeste inwoners bleven dan ook binnen. In andere delen van de zuidelijke outback melden inwoners dat het mogelijk was om een ei op de weg te bakken. ‘Zelfs de vliegen blijven dicht bij de huizen om een beetje verkoeling van de airco mee te pikken’, meldt een boer in de outback.

Door de hitte en droogte had Australië te kampen met verschillende bosbranden. Voor de boeren is de droogte een ramp, hun oogsten zijn vernietigd en het vee wordt voortijdig geslacht.

Warmste jaar ooit
Onder andere door deze laatste hittegolf is 2013 officieel het warmste jaar ooit op het continent, zo werd vandaag bekend gemaakt. De gemiddelde temperatuur lag 1,2 graden hoger dan het lange-termijngemiddelde. Het vorige record stamt uit 2005 toen het 1,03 graden warmer was dan het gemiddelde.

Volgens klimaatwetenschappers is het hitterecord extra opvallend omdat deze plaatsheeft in een normaal jaar zonder El Niño, het natuurverschijnsel dat eens in de drie tot zeven jaar tot een sterke verwarming van het oceaanwater leidt. De opwarming van de aarde heeft volgens de wetenschappers dan ook zeker invloed op dit hitterecord.

Dit weekend normaliseren de temperaturen weer, richting de 30 graden.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: