Chimpansee omarmt Jane Goodall bij vrijlating in het wild

Chimpansees staan ervoor bekend dat ze een erg goed geheugen hebben. Het beste herinneren ze zich mensen die hen in het verleden hebben geholpen.

Het bewijs daarvan wordt nogmaals geleverd in deze video die de chimpansee Wounda laat zien op het moment van haar vrijlating in het wild door de Britse primatologe Jane Goodall.

Zie hier de video.

De wijfjeschimpansee Wounda is de vijftiende aap die terug in de natuur is vrijgelaten op het eiland Tchindzoulou na een verblijf in het opvangcentrum van Tchimpounga. Ze werd gered werd door het Jane Goodall Instituut (JGI). In 2014 wil het instituut in totaal 60 chimpansees vrijlaten. Dan wordt Goodall, de oprichtster van het instituut, 80.

In de clip gaat Wounda, voordat ze in de dichte vegetatie van het eiland verdwijnt, naar Goodall en omhelst haar. Een gebaar dat de diepe dankbaarheid van het dier aantoont. Zo’n ontroerend afscheid werd nog nooit eerder waargenomen.

Geduld en inzet
Het verhaal van Wounda begon moeilijk: haar moeder werd vermoord door stropers toen ze nog een baby was. Later werd ze verschillende keren zwaar ziek en stierf ze bijna. Dankzij het geduld en de inzet van het JGI-team werd Wounda echter gered en werd ze voorbereid om terug in haar natuurlijke omgeving te worden vrijgelaten.

Al meer dan twee decennia vangt het CRCT (Centre de Réhabilitation des Chimpanzés de Tchimpounga) dieren op in de Republiek Congo die slachtoffer zijn van stroperij en illegale handel. Het centrum heeft als doel wilde chimpansees te beschermen en terug vrij te laten. Zestig werknemers verzorgen in het centrum 160 chimpansees. Het gaat om het grootste opvangcentrum voor chimpansees in Afrika.

Sensibilisering
Dankzij het JGI worden er op lokaal niveau sensibiliserings- en educatieve campagnes gevoerd. Op dit moment voert het JGI een groot en ambitieus herintroductieproject voor chimpansees in beschermde beboste zones.

Dat werk wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van talrijke leden die deelnemen aan het peterschapsprogramma van het Jane Goodall Instituut België.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: