Heeft iedereen straks diabetes?

Bijna alle deskundigen maken zich zorgen over de toename van het aantal mensen met diabetes type 2.

Sommigen hebben het over een epidemie, anderen zelfs over een tsunami. Wat staat ons te wachten? Of valt het misschien wel mee?

De meest recente cijfers van het RIVM beloven weinig goeds: nog nooit stonden er zo veel Nederlanders (801.000 mensen) bij de huisarts te boek als diabetespatiënt. Tussen 2000 en 2011 is het aantal mannen met suikerziekte verdubbeld, onder vrouwen is het aantal met de aandoening met 65 procent (!) toegenomen. Van de diabetespatiënten heeft negen van de tien diabetes type 2. En er komt nog meer narigheid. Er lopen 750 duizend Nederlanders met glucose-intolerantie rond. Een op de drie mensen met deze prediabetes ontwikkelt binnen zes jaar echte suikerziekte.

Meer ouderen, meer diabetes

Het RIVM voorziet dat het aantal mensen met diabetes de komende twintig jaar vanwege de vergrijzing zal stijgen met dertig procent. Dan is nog niet meegeteld dat de kinderen van nu zwaarder zijn dan ooit en dat dit overgewicht een verhoogd risico meebrengt op – jawel, daar is hij weer – diabetes. Het klinkt angstaanjagend.

Lees meer

Tips

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: