Nederlandse staat leent minder geld in 2014

De financieringsbehoefte van de Nederlandse staat is dit jaar minder dan verwacht.

Het Agentschap van de Generale Thesaurie, onderdeel van het ministerie van Financiën, stelde de financieringsbehoefte voor 2014 woensdag naar beneden bij van 93,7 miljard naar 87,7 miljard euro.

De bijstelling volgt op de vaststelling van de omvang van het uitstaande bedrag op de geldmarkt. Dat was eind 2013 41,6 miljard euro.

Bij de aankondiging van de financieringsbehoefte van 93,7 miljard euro op 13 december werd nog uitgegaan van een hoger bedrag op de geldmarkt.

Om de financieringsbehoefte van het land te kunnen dekken, leent de Nederlandse staat geld van beleggers. De staat is verplicht rente en aflossingen te betalen.

Oorzaak

Een woordvoerder wees er op dat de raming gebaseerd was op cijfers uit de miljoenennota van afgelopen september. Ook zei hij dat er vorig jaar iets meer is opgehaald op de kapitaalmarkt, waardoor de geldmarkt minder aangesproken hoefde te worden. Ook was het kassaldo in de begroting iets lager dan het definitieve cijfer.

Op de geldmarkt worden leningen geplaatst met looptijden van een dag tot een jaar en op de kapitaalmarkten leningen met een langere looptijd.

Een andere oorzaak van de lagere financieringsbehoefte kan zijn dat de instroom bij het zogeheten schatkistbankieren groter was dan werd voorzien.

Schatkistbankieren betekent dat decentrale overheden hun overtollige middelen op een rekening van het ministerie van Financiën moeten storten.

Lees meer

Tips

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: