Brood teruggehaald na vrijkomen asbest in ovens

Het grootste bakkersbedrijf van Nederland, Bakkersland, heeft vorig jaar zomer een partij brood teruggehaald omdat er asbest uit een oven op terecht was gekomen.

Het brood lag al bij het distributiecentrum van een supermarkt, meldt het televisieprogramma Zembla donderdag op basis van asbestinventarisatierapporten.

Bij het laatste incident was vorig jaar het asbest terechtgekomen op het brood dat voor een supermarkt bestemd was. De partij kon uit de handel worden gehaald voordat het daadwerkelijk in de schappen lag.

Het brood was afkomstig uit een fabriek in Zwanenburg. Ook in fabrieken in Wateringen in 2011 en in Waalwijk vorig jaar is asbest vrijgekomen.

Oude ovens

Veel bakkerijen bakken nog met oude ovens waar asbest in verwerkt is als isolatiemateriaal. Bakkersland, een van de grootste broodconcerns van Nederland, stelt dat altijd ‘asbestveilig’ gewerkt is, omdat in de gaten werd gehouden of er beschadigingen waren aan het isolatiemateriaal.

Het vervangen van die oude ovens gaat volgens Bakkersland zeker twee jaar duren.

Gevaar

In Zembla, dat donderdagavond wordt uitgezonden, stelt het concern dat consumenten geen gevaar lopen, omdat het eten van asbest niet gevaarlijk zou zijn.

Maar volgens een longarts van het Erasmus MC in Rotterdam is nog maar heel weinig onderzoek gedaan naar het binnenkrijgen van asbest via het maag-darmkanaal. Hij ziet jaarlijks tientallen nieuwe patiënten met asbestkanker in de buikholte.

Wim van der Linden, voormalig voorzitter van de ondernemingsraad van Bakkersland, zegt in de uitzending dat het bedrijf geen geld heeft om de asbestovens te vervangen omdat bakkerijen worden afgeknepen door supermarkten. “Als die meer marge zouden geven, zouden alle ovens vernieuwd kunnen worden.”

Door: Novum/ANP

Lees meer

Tips

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: