Apps voor uw privacy

Deze week publiceerde de website Pornhub een reeks statistische gegevens over het online pornokijken van de Britten, waaruit onder meer bleek dat maandagen in januari de populairste momenten zijn.

Eerder had de website al het positieve effect van de government shutdown op het kijkgedrag in de Verenigde Staten aangetoont.

Het is een toepassing van big data: uit grote massa’s internetgegevens worden door algoritmes resultaten gedistilleerd. De kennis uit big data leidt tot nieuwe inzichten en is een stimulans voor innovatie en de ontwikkeling van het internet. Ook als u geen regelmatige bezoeker bent worden algoritmes gebruikt om elk van ons een profiel aan te meten. Dat gebeurt op basis van onze kliks, likes en tweets, en zo’n profiel kan onjuist of misleidend zijn, omdat het slechts een interpretatie van onze data is. Het kan ook conclusies bevatten die ons nadeel berokkenen, zoals over onze kredietwaardigheid of onze gezondheidstoestand.

We mogen daarom onze gegevens niet uit het oog verliezen eens we ze hebben prijsgegeven. De wetgeving geeft ons vandaag het recht om onze persoonsgegevens te consulteren, te corrigeren en zelfs te laten verwijderen. Maar waar in het wereldwijde web hebben we toegang tot de gegevens over ons surfgedrag, onze locatie op de smartphone, het resultaat van onze ochtendjogging of het hoofdstuk in het e-boek waar we de brui aan gaven? Bij wie moeten we aankloppen om ons onlineprofiel te raadplegen en bij te stellen?

Alles bij de bron; deMorgen

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: