Tips om zelf zonnebrandcrème en aftersun te maken. Stop smeren met kankerverwekkende crèmes!

Doe uw lichaam en de koraalriffen een lol! Weet niet alleen wat u eet, maar ook wat u smeert!

Hoeveel gif smeer jij op je huid om ‘verantwoord’ te kunnen zonnebaden?

DIY is in. Daar zijn meerdere redenen voor. Zelf maken is niet alleen een stuk goedkoper maar nog een stuk gezonder voor de huid ook. Want wat smeren wij eigenlijk op ons lichaam? Weten we dat wel? De chemische namen die op de potjes vermeld staan zouden eigenlijk een afdoende afschrikkend effect moeten hebben. Ware het niet dat wij veelal niet weten wat dat precies voor een bestanddelen zijn en wat deze met ons lichaam doen..

Wetenschappelijke studies zouden voldoende reden kunnen zijn om een tekst toe te voegen op deze potjes en tubes:

Gangbare zonnebrandcrèmes en hun nadelen

Op 22 april zond argusradio een interview uit met deskundige Elizabeth Plourde over zonnebrandcrèmes. Deze op dit gebied deskundige arts stelt dat de zonnebrandcrèmes die wij in de winkel kopen ons beschermen tegen uv-stralen die wij juist nodig hebben en zou ons daarnaast niet beschermen tegen schadelijke infraroodstraling.

Verbranden is een zelfreddend mechanisme van de huid

Huidverbranding is volgens Plourde een beschermingsmechanisme van lichaam om aan te geven dat het lijf niet over voldoende antioxidanten beschikt om zich tegen deze straling te behoeden. Dit beschermingsmechanisme wordt door zonnebrandcrèmes juist plat gelegd. Je voelt de verbranding niet meer, maar de effecten zijn er tegelijkertijd wel.

Ganhttp://c2.plzcdn.com/ZillaIMG/a2ae2c843aa7aff5b99067f447c1d872.jpg

Gangbare zonnebrandcrèmes zijn zwaar giftig voor mens, dier en de koraalriffen

Zonnebrandcrèmes zijn hormoonverstorend, veroorzaken autisme en obesitas. Lees hiervoor ook de artikelen Zelf shampoo maken, hoeveel chemicaliën smeer jij op je hoofd? en dik door shampoo. Daarnaast is zonnebrandcrème ook nog eens verantwoordelijk voor het verdwijnen van koraalriffen in de wereld. Mensen die zelf nog nooit een zonnebrandcrème gebruikt hebben, hebben deze chemische componenten wel in hun lichaam. Het zit dus al in het eco-systeem..

Schadelijke stoffen in zonnebrandcrèmes

Schadelijke stoffen in zonnebrandcrèmes. Lees de ingrediënten en vraag u het volgende af: Zou ik het kunnen eten? U smeert het uiteindelijk op uw huid…

Minerale olie

Dat klinkt toch hartstikke goed zou u denken.. Minerale olie in zonnebrandcrèmes staat ook bekend onder de namen paraffine of petroleum. Dit kit de huid helemaal dicht waardoor deze niet meer kan ademen en de afvalstoffen in ons lichaam blijven.

Retinyl palmitaat

Dit is een bestanddeel van vitamine A en wordt veelal geloofd om zijn heilzame werking. Het zou bijvoorbeeld rimpels verminderen. Niets is echter minder waar. De zeer hoge doseringen in zonnebrandcrèmes en de bewerking van deze stof kunnen kanker aanjagen. Dit is aangetoond middels dierproeven. Retinyl palmitaat is zwaar toxisch en zou vermeden moeten worden. U kunt meer lezen over deze studie van het NTP (National Toxicology Program) in het artikel: nieuwe studie linkt retinyl palmitaat aan kanker.

Parabenen

Met parabenen maakt men producten langer houdbaar. Parabenen hebben echter ook een oestrogene werking, waardoor de hormoonbalans verstoord wordt.

Tja, wel een mooi goudbruin kleurtje kun je krijgen met zo’n crème uit de handel. Dat het je als vrouw je borsten kan kosten is natuurlijk wel even een heel ander verhaal. Zie hiervoor het artikel Oestrogenic activity of parabens in MCF7 human breast cancer cells. Mannen hoeven zich niet veilig te voelen, ze kunnen nl. ook borstkanker krijgen. Daarnaast lopen ze nog een extra risicootje daar parabenen aangetoond een negatieve invloed hebben op de reproductieorganen van de man.

PABA

Dit is een afkorting voor para-aminobenzoëzuur. Soms worden er een andere benamingen gebruikt op de verpakking, nl. octyl-dimetyl of padimate-O. Volgens de geruchten kan dit voor DNA schade zorgen. Het veroudert ons DNA…

Benzofenon

Benzofenon staat ook bekend als het conserveermiddel oxybenzone. Deze stof heeft een oestrogene werking en staat daarnaast ook te boek als kankerverwekkend. Onderzoek toont aan dat deze stof in 56% van de zonnebrandcrèmes zit. U kunt hier de toxicologische studie over Benzofenon lezen van het NTP.

Titaniumdioxide

Dit zijn hele fijne deeltjes die de opname van UV licht remmen. Ze zijn echter superklein zodat ze ons lichaam binnendringen en niet via natuurlijke weg uitgescheiden kunnen worden. Ons lichaam kan niet omgaan met de verwerking van microscopisch kleine nanodeeltjes.

Een lijstje ingrediënten wat noopt tot nadenken en wat u probleemloos kunt laten staan. Maak gewoon uw eigen zonnebrandcrème en hou de volgende ‘zonregels’ in acht.

Zonregels voor een zonnebad

Vroeg in het jaar beginnen met zonnen, zodat de huid de kans krijgt om pigment op te bouwen.

Ga in de schaduw zitten en neem bijvoorbeeld een parasol mee.
Draag een hoed of pet die het gezicht en hals beschermt.
Draag beschermende kleding.
Luister naar uw lichaam; stop tijdig met zonnen. (na 20-30 minuten geeft de huid dat zelf aan.)

Smeer modder op de huid. Handig in de natuur en staat nog stoer ook.. Na het zonnebad een duik in het water en u bent weer helemaal schoon.

Eetregels voor een zonnebad

Zorg dat u antioxidanten binnen krijgt, zoals bijvoorbeeld astaxanthine. Dit komt in de huid terecht en beschermt tegen de zon. Vitamine C werkt hierbij ook.

Kies voor voeding waar chlorofyl in zit. Dit is het bladgroen in groenten en salades, maar is ook te vinden in chorella en spirulina

Advies: zonnebrandcrème kopen bij BD winkel

Als je niet zelf een zonnebrandcrème wilt maken is het zeker aan te raden om deze in een natuurwinkel of reformzaak te kopen. U kunt overigens dan ook kiezen voor billenbalsem van Weleda.

Tips om zelf zonnebrandcrème maken

Kokosolie is uitermate geschikt om mee in te smeren. Deze de huid voedende olie reflecteert het licht waardoor de huid 20% minder UV schade oploopt. U kunt de kokosolie puur gebruiken. Koop een 100% pure au vierge kokosolie.

– Maak een heerlijke natuurlijke crème van kokosolie, vitamine E, gedestilleerd water, geraspte bijenwas (maakt waterproof) en cacaoboter. Doe de ingrediënten in een pan. Verwarm au bain marie en meng de bestanddelen goed.

-Mix ongeveer 80% kokosolie met 20% rode palmolie en verwarm au bain marie.

-Meng olijfolie, citroensap en bier: drie ingrediënten waar u superbruin van kunt worden.

-Meng olijfolie met limoensap.

Zelf aftersun maken

Wortel, komkommer en aloë crème als aftersun.

Ingrediënten
½ kop sesam olie

1 theelepel bijenwas
½ kop aloë vera gel
2 theelepels emulgatoren was
1 komkommer
2 wortelen
1 eetlepel vitamine C poeder

Bereiding
Rasp de komkommer en de wortel. Doe dit in een pan met de 1/2kop sesamolie. Heel langzaam verhitten gedurende 25 minuten. Giet het mengsel dan af en doe de vloeistof terug in de pan. Voeg de bijenwas en de emulgator toe en roer tot het mengsel gesmolten is. Doe dan de aloë vera gel erbij en roer de vitamine C poeder erdoorheen. Blijven roeren tot er een luchtige crème ontstaat. Doe de crème in een ruime pot en laat dan afkoelen, tijdens deze afkoelfase wordt de crème dikker. Dit middel is 2 maanden houdbaar in de koelkast.

Gebruik
Brengt naar behoefte op plaatsen waar de huid verbrand is.

Alle ingrediënten voor het maken van uw eigen huidverzorgende producten kunt u hier kopen.

Lees meer

Dalternative.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: