Wat extreme kou met een lichaam doet

In Noord-Amerika vriest het momenteel de pannen van het dak. Sneeuw- en ijsstormen zorgen er samen met een krachtige kille wind, voor temperaturen tot -57°C.

Aangezien de mens niet gemaakt is om in extreme kou te leven, zijn de gevolgen voor het lichaam niet te onderschatten.

De meerderheid van de wereldbevolking is een middelmatig tot tropisch klimaat gewoon. In tegenstelling tot de Inuit in Arctisch Canada of de Nenets in het Noorden van Rusland, zijn de meeste mensen niet aangepast aan temperaturen ver onder het vriespunt.

Extreme koude
Los van de snugger ontworpen thermische kledij die we vandaag ter beschikking hebben, beschikt ook ons lichaam over een aantal afweermechanismen om de kerntemperatuur op te krikken wanneer we het koud hebben. Spieren trillen, tanden klapperen en onze huid en haartjes zorgen voor kippenvel, een soort evolutionaire echo van toen de mens nog veel hariger was. Al deze reacties worden gestimuleerd door de hypothalamus, de inwendige thermostaat in je brein, met als enig doel je vitale organen te verwarmen tot er een schuilplaats of warmtebron gevonden kan worden.

Tot de bijwerkingen van deze missie behoren tintelingen en pijnprikkels in de uiteinden van je lichaam, dat er ondertussen alles aan doet om zoveel mogelijk warm bloed in het centrum te bewaren. Wanneer de blote huid in contact komt met extreme koude, kan de beperkte bloedtoevoer lijden tot vrieswonden. Dit fenomeen, ook wel ‘frostbite’ genoemd, ontstaat door fijn weefsel dat bevriest en scheurt. Omdat we helaas niet beschikken over een dikke wintervacht of een aangepaste vetlaag, leggen we best zoveel mogelijk kledij over elkaar om de warme lucht te vangen.

Afhankelijk
Los van het puur fysieke, moet de mens het bij extreme weersomstandigheden vaak stellen zonder een aantal basisbehoeften. Denk maar aan elektriciteitspannes, gebarsten leidingen en auto’s die dienst weigeren. In sommige delen van de VS, zoals in Indiana, werden alle voertuigen verbannen van de weg, op de hulpdiensten na.

Lees meer

Wat je (niet) moet doen om het warmer te krijgen

Nu de winter voor de deur staat, is het handig te weten wat je precies moet doen om je lichaamstemperatuur op te krikken. Vergeet die stomende chocolademelk of dat glaasje jenever, want ze zullen het er niet warmer op maken. Ontdek hier een aantal slimme strategieën om bibbermomenten te voorkomen.

1. Vergeet alcohol
Het drinken van alcoholische dranken verlaagt de kerntemperatuur van je lichaam en verhoogt zo het risico op onderkoeling. De enige reden waarom dat glaasje jenever je het gevoel kan geven dat je het warmer krijgt, is omdat alcohol je bloedvaten doet uitzetten en zo warm bloed van de kern van je lichaam naar je huid stuwt. Helaas is dit maar tijdelijk én saboteert het je kans om tegen de koude knokken.

2. Haal gember in huis
Gember doet al eeuwen dienst als keukenmiddeltje om verkoudheden te verzachten omdat het een boost geeft aan je lichaam en de bloedcirculatie stimuleert. Uit onderzoek blijkt dat het kruid in bijvoorbeeld peperkoek je lichaamstemperatuur kan verhogen. Geen fan van gember? Dan kan je altijd nog je tanden zetten in pikante pepers of bruine rijst, omdat ze je lichaam respectievelijk doen zweten en harder doen werken tijdens de vertering.

3. Wees sociaal
Een studie aan de universiteit van Toronto heeft uitgewezen dat eenzaamheid je lichaamstemperatuur verlaagt. Nodig dus gerust wat vrienden uit de volgende keer dat het bibberen geblazen is in je huis.

4. Verban koude dranken niet
Hoewel het misschien botst met je logica, helpt het drinken van warme dranken niet om je temperatuur op te krikken. Zenuwen in je tong signaliseren namelijk aan je lichaam dat er iets warms op komst is en dat je moet afkoelen. Daartegenover staat dat ijskoude dranken consumeren je net opwarmt omdat het de bloedvaten doet vernauwen.

5. Koester wit in je kleerkast
De gedachte dat witte kledij iets voor de zomer is, terwijl donkere kleuren ideaal zijn voor de winter, moet misschien eens worden herdacht. De reflecterende werking van wit zou namelijk ook gelden voor je lichaamstemperatuur, waardoor het je natuurlijke warmte als het ware gevangen houdt. Harde bewijzen zijn er voorlopig niet, maar het is in ieder geval een experimentje waard.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: