Zijn plastic zakjes tegen 2020 verboden?

Het Europees Parlement wil dat plastic wegwerptasjes tegen 2020 verboden worden.

Ook eisen ze een ban op de meest schadelijke soorten plastic. Dat staat in een resolutie die vandaag met ruime meerderheid is goedgekeurd in Straatsburg.

De Europarlementsleden willen dat de Commissie tegen eind dit jaar voorstellen presenteert om het storten van plastic afval tegen 2020 terug te dringen. De meest gevaarlijke soorten plastic moeten verboden worden en ook de vele miljarden plastic draagtasjes voor eenmalig gebruik moeten zoveel mogelijk geweerd worden.

Miljoen ton afval
Het Europese halfrond bepleit ook meer dwingende recyclagedoelstellingen. De productie van kunststoffen is de voorbije halve eeuw enorm toegenomen, maar volgens Kathleen Van Brempt (sp.a) wordt slechts 25 procent van alle plastic gerecycleerd. Ongeveer de helft van het plastic afval belandt op de vuilnisbelt. Zo komt er elk jaar tien miljoen ton afval bij.

Recyclage
Mark Demesmaeker (N-VA) stelt vast dat vele lidstaten moeite ondervinden om de bestaande regelgeving te respecteren. Slechts een handvol lidstaten haalt het tegen 2020 vooropgestelde recyclagestreefcijfer van 50 procent. Goede praktijken uit Vlaanderen, een Europese koploper op het vlak van afvalbeleid, kunnen volgens hem inspiratie bieden. Zo is het gebruik van plastic draagtassen in Vlaanderen sinds 2003 met 80 procent gedaald.

Besparingen
Het Europees Parlement wijst ook op het economisch potentieel van recyclage. Als alle Europese afvalwetgeving wordt gehandhaafd, kan volgens het halfrond 72 miljard euro bespaard worden en kan de omzet van afval- en recyclagebedrijven met 42 miljard euro toenemen, wat dan weer honderdduizenden banen in de sector zou kunnen creëren.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: