NASA-kaart bewijst hoe extreem deze winter is

We beleven de gekste winter ooit.

Bij ons is januari op weg om de warmste aller tijden te worden, in Amerika en Canada is het uitzonderlijk koud en Australië boekt net geen hitte­record. In de hele wereld zijn de temperatuur­verschillen deze winter wel érg extreem. Dat is nu ook duidelijk te zien op een kaart van de NASA: in één deel van de wereld is het te koud, in het andere te warm.

In eigen land raken we er stilaan van overtuigd dat we de winter dit jaar zullen overslaan. De gemiddelde maximumtemperatuur voor januari bedraagt nu al 10,3 graden, terwijl dat normaal maar 5,7 is. En echte koude is nog altijd niet op komst: het KMI ziet in zijn langetermijnvoorspelling deze maand geen vriestemperaturen meer komen.

Op de satellietkaart van ruimtevaartorganisatie NASA (zie hierboven) is vrijwel heel Europa rood ingekleurd. Dat betekent dat het bijna overal warmer is dan het tienjarig ­gemiddelde. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan doet zich juist het tegenovergestelde voor. In het grootste deel van de VS en ­Canada is blauw tot donkerblauw de kleur. In New York is de Hudson Rivier bevroren. Australië daarentegen is vuurrood. Op de Australian Open moesten de tenniswedstrijden stilgelegd worden door de verzengende hitte, de temperatuur steeg er tot 45 graden. En die grote verschillen zullen ook de komende jaren zo blijven. “De extremen worden steeds extremer”, zegt weervrouw Jill Peeters.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: