Wetenschappers filmen bolbliksem voor het eerst

De felle lichtbal in onderstaande video is geen ufo of ander buitenaards verschijnsel, maar een voorbeeld van een bolbliksem.

Zie hier de video.

Dergelijk natuurverschijnsel werd al dikwijls waargenomen en gemeld, maar nog nooit kon het bizarre fenoneem door onderzoekers worden gefilmd, schrijft Huffington Post.

Chinese wetenschappers registreerden de bolbliksem per toeval tijdens een onweersbui in de provincie Qinghai twee jaar geleden. Volgens New Scientist is de video de eerste wetenschappelijke opname van bolbliksem in de natuur. De bijna vijf meter brede lichtbal was slechts twee seconden zichtbaar en legde ruim vijftien meter af.

De bliksem is niet het enige wat de onderzoekers vastlegden. Met behulp van een spectograaf, een instrument dat licht in de verschillende kleuren opsplitst, ontdekten ze dat elementen uit de aardbodem ook in de bliksem zaten. Daaruit besloten ze dat de lichtbal is veroorzaakt door interactie van de bliksem met de aarde. Die theorie werd meer dan een decennium geleden al aangevoerd en nu bevestigd door de spectraalanalyse.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: