Komen Hongaren van Mars?

Wetenschapsjournalist Pieter Van Dooren citeert in De Standaard de Hongaarse fysicus Léo Szilárd.

Toen zijn collega Enrico Fermi beklag deed over het gebrek aan bewijs voor buitenaardse wezens antwoordde Szilárd: “Ze zijn onder ons, maar noemen zichzelf Hongaren.”

Van Dooren gebruikt de uitspraken van Szilárd in een stuk over een onderzoek naar tijdreizigers. Hij besluit met: “Het is nog steeds de meest zinnige verklaring voor het feit dat de Hongaren een eiland vormen, met een taal die aan geen enkele andere Europese, of sterker: aardse taal verwant is.”

Is het Hongaars een buitenaardse taal? Het woord ‘Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért’ is bijvoorbeeld het Hongaarse equivalent van ons woord Hottentottententententoonstelling.

De leeftijd van het universum en het reusachtige aantal sterren lijken aanwijzingen voor de aanname dat buitenaards leven veel zou moeten voorkomen, aldus Fermi. De Amerikaanse schrijver John McPhee schreef in 1973 in zijn boek The Curve of Binding Energy:

De theorie dat Hongaren van Mars komen vond lange tijd veel steun. De gedachte erachter is als volgt: De Martianen verlieten hun eigen planeet lange tijd geleden en kwamen naar de aarde; ze landden in wat nu Hongarije is; de Europese stammen waren zo primitief en barbaars dat ze hun evolutionaire verschillen moesten verbergen, wat grotendeels lukte, al konden de Hongaren drie eigenschappen niet verbergen: hun reiskoorts, wat resulteerde in de Hongaarse zigeuner; hun taal (Hongaars is niet gerelateerd aan talen die in omliggende landen worden gesproken); en hun intelligentie. Edward Teller, Eugene Wigner, Léo Szilárd en John von Neumann, stuk voor stuk Hongaar.

Wigner ontwierp de eerste plutoniumreactors. Szilárd stelde voor dat kernsplijting gebruikt kon worden voor het maken van bommen. Von Neumann ontwikkelde de digitale computer. En Edward Teller wordt ook wel de vader van de waterstofbom genoemd.

Hongaren spreken een taal en vormen een cultuur die uniek is in de regio. Al meer dan 1100 jaar wordt het Hongaars gezien als een bron van trots, maar ook als obstakel.

Zie hier de video.

Bron: Standaard.be, Radio1.be

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: