In het universum wemelt het van leven

In sterrenstof dat door het zonnestelsel zweeft is voor het eerst water aangetroffen. Eerder werden organische stoffen in interplanetair stof gevonden.

Het lijkt erop dat stofkorrels in de ruimte de basisingrediënten bevatten voor leven. Omdat dergelijk stof in alle zonnestelsels in het heelal wordt gevonden, komt leven hoogstwaarschijnlijk overal in de kosmos voor.

Zonnestelsels bevatten veel stof, dat onder meer vrijkomt bij het uiteenvallen van kometen. John Bradley van het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië analyseerde de buitenste laag van interplanetaire stofkorrels die in de stratosfeer waren verzameld. Vlak onder het oppervlak trof hij kleine waterzakjes aan. Het onderzoek is gepubliceerd in tijdschrift PNAS.

Zonnewind

Het stof bestaat grotendeels uit silicaten, die zuurstof bevatten. In de ruimte komt het stof in aanraking met de zonnewind. De geladen deeltjes van de zonnewind bevatten waterstofionen die worden gelanceerd vanaf het zonneoppervlak. Samen vormen ze water in de ruimte.

Het is aannemelijk dat interplanetair stof water naar de aarde heeft gebracht. Ook asteroïden brengen doorgaans water met zich mee. Kometen zijn een derde mogelijke kandidaat. Ruimtesonde Rosetta gaat later dit jaar de rol van kometen bestuderen.

Koolstof

De onderzoekers zeggen dat in elke uithoek van het universum met een ster of een supernova water wordt geproduceerd.

Interplanetair stof in ons zonnestelsel – en andere zonnestelsels – bevat bovendien koolstof. Nu we weten dat sterrenstof uit koolstof en water bestaat, kan worden gezegd dat de bouwstenen van leven in elk zonnestelsel in het universum aanwezig zijn en op planeten kunnen neerdalen.

Bron: Newscientist.com

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: