Suikerbatterij verhoogt hoop op groenere gadgets tegen 2017

Amerikaanse onderzoekers hebben een krachtige batterij ontwikkeld op basis van suiker die veel goedkoper en milieuvriendelijker is dan de gebruikelijke batterijen. De technologie zou al over drie jaar al op de markt kunnen komen.

Eerder werden al pogingen gedaan om batterijen te ontwikkelen op basis van natuurlijk suiker, maar het team van Virginia Tech slaagde er als eerste in om de energiedensiteit op te krikken.

Perfect materiaal
“Suiker is een perfect materiaal om energie op te slaan in de natuur”, zegt Percival Zhang, een van de onderzoekers die de batterij heeft ontwikkeld. “Het is dus logisch dat we die natuurlijke kracht proberen beheersen op een milieuvriendelijke manier om een batterij te creëren.”

De brandstofcel maakt gebruik van maltodextrine op basis van zetmeel. In combinatie met lucht wordt elektriciteit geproduceerd, met water als belangrijkste bijproduct. In plaats van het dure platinum wordt gebruik gemaakt van goedkope enzymen als biokatalysator.

Voordelen
De nieuwe technologie heeft verschillende voordelen ten opzichte van de conventionele brandstofcel: ze is niet explosief of brandbaar en ze heeft een hogere energiedichtheid.

Ze is daardoor niet alleen goedkoper dan conventionele batterijen, maar kan ook bijgevuld worden als ze leeg is en is bovendien afbreekbaar in het milieu. Zo kunnen jaarlijks miljoenen vervuilende batterijen vermeden worden op de afvalberg.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: