Tiener wil zorgpaard van slachtbank redden

Kenzo dupe van vermeende fraude met gehandicaptengeld

Het gaat over de dierenliefhebber Dylan Dommershuyzen en de ruin Kenzo die hij van de slachtbank wil redden.

Een Amsterdamse tiener is op Facebook een reddingsactie begonnen voor een paard dat jarenlang als co-therapeut diende voor gehandicapte kinderen. Door een faillissement van de zorgboerderij waar het dier gestald was, dreigt het nu te eindigen op de slachtbank.

Kenzo kan nog jaren dienst doen als gezelschapspaard, bijvoorbeeld bij een paard dat eenzaam is
Moeder van Dylan Dommershuyzen; “Help onze Kenzo, hij heeft het echt nodig,” schrijft paardengek Dylan Dommershuizen (11) uit Amsterdam op zijn facebookpagina bij een foto van het bruin-zwarte paard met drie witte ‘sokken’ dat hij wil redden van de slachtbank.

Kenzo is een 22-jarige ruin die tot eind vorig jaar het leven van gehandicapte kinderen veraangenaamde bij zorgboerderij annex manege Tara-manda in het Nederlands-Limburgse Nuth. Door het faillissement van de zorgboerderij worden alle paarden volgende week online geveild.

De oudste
Omdat Kenzo de oudste van allemaal is, bedraagt zijn vraagprijs slechts 250 euro. Volgens kenners een koopje voor handelaars, die het paardenvlees doorverkopen aan slagers die hen er rond de 400 euro voor betalen.

“Daar moet ik iets tegen doen,” zei Dylan gisteren kordaat toen hij hoorde over het nakende paardendrama. Hij benaderde zijn moeder die voorzitter is van de stichting Paardenopvang Amsterdam.

“Waarom kan Kenzo niet bij jullie terecht, vroeg mijn zoontje. Ik vertelde hem dat alle 33 paardenboxen bezet zijn en dat wij slechts één plekje vrij hebben voor noodopvang,” zegt Michele Polman.

Noodgeval
Dylan wist zijn moeder er uiteindelijk van te overtuigen dat Kenzo een noodgeval is. Samen sloten ze daarna een deal, zegt Polman. “We spraken af dat als hij met zijn actie 1.000 euro inzamelt, onze stichting de eerste kosten voor Kenzo kan betalen zoals eten, onderzoek door een dierenarts en behandeling door een hoefsmid. Daarna gaan we op zoek naar een plek waar Kenzo kan genieten van zijn oude dag, zo beloofde ik hem.”

De ruin mag dan oud zijn, afgeschreven is hij nog lang niet, zegt Polman. Paarden worden volgens haar gemiddeld 30 tot 35 jaar oud.
“Omgerekend naar mensenleeftijd is Kenzo pas 51. Hij kan nog jaren dienst doen als gezelschapspaard. Bijvoorbeeld bij een paard dat eenzaam is.”

“Fraude met zorggeld”
Zorgboerderij Tara-Manda staat centraal in het justitieel onderzoek naar oud-bestuurder Guus de Jong van Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL). Hij wordt verdacht van fraude met geld dat bedoeld was voor zorg aan gehandicapten. Het vermoeden bestaat dat hij miljoenen euro’s zorggeld besteedde aan dure hobby’s, zoals de aankoop van dressuurpaarden, zo meldde de lokale omroep L1 eind vorig jaar.

Lees meer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: