10 goede redenen om gluten op te geven

Vóór 10.000 jaar geleden bestond onze voornaamste voedselbron uit vlees (wild), niet uit granen.

Sinds de geboorte van de landbouw is de hoeveelheid granen die we dagelijks eten gestaag toegenomen. Tienduizend jaar is een zeer korte tijd als je het vergelijkt met de 2,6 miljoen jaar van de menselijke evolutie. De afgelopen 130 jaar zijn mensen in de westerse wereld, waar chronische ziektes wijdverbreid zijn, een steeds groter deel van hun calorieën gaan halen uit bewerkte granen (met gluten).

Veel wetenschappers denken dat ons spijsverteringssysteem zich niet heeft aangepast om granen te kunnen verwerken. Onze jager-verzamelaar voorouders waren langer, vrij van gaatjes in tanden en kiezen en hadden een lage kindersterfte, wat wijst op een voedzaam dieet. Ze leden ook niet aan de degeneratieve aandoeningen waar we tegenwoordig aan lijden, zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziektes…..

Lees meer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: