EU manipuleert cijfers in energierapport: meer kolenstroom, meer kernenergie

De Europese Commissie lijkt met haar nieuwe rapport “Trends to 2050″ aan te sturen op stroomvoorziening uit kern- en kolencentrales. Dat stellen diverse wetenschappers in het programma Frontal21 van de Duitse zender ZDF.

De EU wil de komende jaren 104 gigawatt aan kernenergie produceren. Daarvoor moeten 69 nieuwe kernreactoren worden gebouwd. Om het argument te onderbouwen wordt er gerekend met veel te lage investeringen: 4400 Euro per Kilowatt in 2020, terwijl de huidige schattingen van de nieuwe Britse kerncentrale nog voor de bouw al op 5700 Euro per kW liggen, en nog verder stijgen.

Daartegenover stelt het rapport dat hernieuwbare energie voorlopig erg prijzig is. Zo zou zonne-energie 2.300 euro per kilowatt kosten en zouden die kosten tot 2020 hoogstens tot 1.500 per kilowatt in 2020 dalen. Frontal21 laat daarop zien dat in bijvoorbeeld Berlijn de prijzen nu al lager liggen dan die 1500 Euro, zelfs bij kleine systemen.

De EU-berekeningen hebben mogelijk verstrekkende gevolgen voor het Europese energiebeleid. Zo komt men in het rapport niet met nieuwe doelstellingen voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie tot 2030. (SPD-)minister van Milieu Barbara Hendricks vreest dat met de prognoses nucleaire energie wordt bevoordeeld.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: