Griekenland wil werkloze jongeren naar andere EU-landen exporteren

Armoede EU explodeert, bijna 1/3 werklozen krijgt geen uitkering – Onderzoek: Spanningen binnen EU nemen toe, bezuinigingen werken averechts

Spaans protest tegen de massale jongerenwerkloosheid, die met bijna 60% net zo hoog is als in Griekenland, en daarmee een tijdbom onder de samenleving is.

De Grieken hebben een creatieve oplossing bedacht voor het vrijwel ontbreken van een exporterende industrie en hun jeugdwerkloosheid van bijna 60%: de werkloze Griekse jongeren moeten worden ingezet als ‘exportproduct’ naar andere EU-landen. In eigen land wil de overheid jongeren verplicht onbetaald laten werken, zogezegd om bedrijven te stimuleren hen aan te nemen. Feitelijk betekent dit voorstel, waarmee jongeren geen salaris meer krijgen maar toch moeten werken, dus pure slavernij. De cijfers uit de rest van de EU laten vergelijkbare dramatische ontwikkelingen zien.

Het bizarre voorstel is afkomstig uit de koker van het Griekse Centrum voor Planning en Economisch Onderzoek. Omdat de Griekse bedrijven niemand meer aannemen en 1 op 4 Grieken -en zelfs bijna 6 op de 10 jongeren- werkloos thuis zit, wil men de werkloosheid verminderen door jongeren gewoon het land uit te schoppen, en de rest van de EU met hen op te zadelen. Veel kans op werk maken deze jongeren niet; 71% van hen zit al langer dan een jaar thuis, terwijl 23,3% zelfs nog nooit heeft gewerkt. (1)

1 op de 4 Europeanen bedreigd door armoede

Uit de rest van de EU komen vergelijkbare onthutsende cijfers. De armoede in Europa explodeert, geeft nu ook EU-Commissaris van Sociale Zaken Laszlo Andor toe. Maar liefst 1 op de 4 Europeanen wordt door armoede bedreigd. De werkloosheid in de eurozone bedraagt 12%, onder jongeren zelfs bijna dubbel zoveel: 24,4% (1). Schrikbarend is dat 29% van de werklozen in de EU géén uitkering krijgt. Van Groot Brittannië tot en met Griekenland heeft dat dramatische gevolgen. Het aantal daklozen in Europa neemt dan ook hand over hand toe. (2)

Lees meer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: