Je hond houdt écht van je

Wetenschappers menen dat honden niet enkel wegens de volle voederbak dol zijn op hun baasjes.

Honden ervaren wel degelijk liefde en affectie, zo blijkt uit recent onderzoek. Het deel van de hersenen dat instaat voor affectie bij honden verschilt immers amper van datzelfde deel in de menselijke hersenpan.

We kunnen eindelijk beginnen begrijpen wat een hond denkt, we hoeven het niet meer af te leiden uit zijn gedrag
Neurochirurg Gregory Berns

Jarenlang hielden wetenschapper vast aan de theorie dat de band tussen hond en baasje niet verder gaat dan de behoefte aan voedsel en veiligheid die de huisdieren ervaren. Maar nieuw onderzoek suggereert wat hondenliefhebbers al lang weten: dat hun trouwste vriend wel degelijk liefde en affectie kent.

Honden in MRI-scanner
Onderzoekers aan de universiteit van Atlanta, Georgia, ontdekten dat het hersendeel dat wordt geasssocieerd met positieve gevoelens hetzelfde is bij mensen en honden.

Honden werden opgeleid om het geluid van MRI-scanners te negeren, waardoor ze in de scanner stil konden zitten zodat er beelden konden gemaakt worden van hun hersenen zonder de dieren te verdoven.

Neurochirurg Gregory Berns: “We kunnen eindelijk beginnen begrijpen wat een hond denkt, we hoeven het niet meer af te leiden uit zijn gedrag”.

“Ik dacht ‘als het leger er in slaagt honden te leren uit helikopters springen, moeten we ze toch ook leren stilzitten in een MRI-scanner”.

Lees meer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: