Meelezen, meeleven: Aarden, met je voeten op de grond..

Een interview met een Earthing Expert

Aarden, met je voeten op de grond..

De eerste keer dat ik over aarden hoorde.. Sinds enkele jaren was ik bekend met het fenomeen van aarden, zoals dat voorkomt bij de meeste vormen van meditatie. Ook had ik weleens gehoord van mensen dat het gezond is om met je blote voeten op het gras en op de aarde te lopen. Het was nog wat abstract voor me en ik had ook niet echt een duidelijk overzicht van welke zaken nu wel en niet met elkaar te maken hebben.

In 2013 had ik in blogs en podcasts van Dave Asprey, ‘quantified self’ guru, zeer positieve ervaringen vernomen over het fenomeen van aarden. Dave Asprey is een nuchtere succesvolle zakenman die tonnen heeft geïnvesteerd in allerlei soorten scans, testen en experimenten om zijn lichaam en geest te upgraden. Intussen is de multi-miljonair na jaren van experimenteren enkele (dollar) tonnen en vele (lichaams) kilo’s lichter, heeft enkele gezondheidsklachten waar hij last van had, geëlimineerd en hij heeft met trainingen en testen zijn IQ aanzienlijk verhoogd.

Asprey had het over een ‘Earthing Mat’ als praktisch alternatief voor het lopen op blote voeten, ook had hij het over het voorkomen van jetlag klachten met zijn ‘Earthing Mat’. Ik vond het toen nog steeds wat abstract, maar ik was wel zeer geïnteresseerd geraakt, zeker ook omdat ik vind dat Dave Asprey iemand is die met beide benen op de grond staat: heel ‘down to earth’!

Steve Kroschel en de film ‘The Grounded’
Aan het einde van 2013 zag ik online de film Grounded in een voorpremière , ook bekend onder de titel The Grounded. Deze film is nu, januari 2014, net in première in de bioscopen in de VS. De film is gemaakt door Steve Kroschel, een filmmaker uit Alaska die normaal gesproken natuurfilms maakt. Steve Kroschel is enorm nieuwsgierig naar het fenomeen van aarden, ofwel fysiek bloot huidcontact met de aarde.

Kroschel probeert het eerst zelf uit om zijn eigen pijnklachten te verminderen, zodra hij merkt dat het ondanks de eenvoud echt werkt, wordt hij razend enthousiast en begint hij aardingssetjes uit te delen aan mensen in zijn woonplaats (Haines, Alaska) die leiden aan diverse gezondheidsklachten. Tot iedereens vreugde en verbazing begonnen veel mensen vrijwel direct op te knappen, ze hadden minder pijn, ze werden mobieler en ze konden beter slapen.

Clint Ober en het boek ‘Earthing, The most important health discovery ever?’
Hoewel het contact maken met de aarde een van de meest natuurlijke dingen is wat mensen, dieren en panten kunnen doen, is er toch een echte pionier geweest die dit weer terug heeft geherintroduceerd in de moderne maatschappij die letterlijk haar contact met de Aarde heeft verloren. Clint Ober is de pionier die in de jaren ’90 als gepensioneerde kabeltelevisie eploitant begon na te denken over de reden dat elektronische apparaten elektrisch worden geaard en of dit aarden misschien ook gunstig zou kunnen zijn voor het functioneren van de mens.

Ober experimenteerde eerst op zichzelf en zijn eigen klachten en deed vanaf 2000 samen met een team onderzoeken met vele tientallen proefpersonen. Het combineren van elektrotechnische principes, natuurkunde en biologie bleek te werken! Clint Ober heeft sindsdien veel informatie beschikbaar gemaakt over Earthing. Het meest bekende boek over dit onderwerp heet ‘Earthing, The most important health discovery ever?’ en is geschreven door: Clint Ober, Stephen Sinatra en Martin Zucker. Het boek is ook in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel: ‘Earthing, Je lichaam aarden (gezond en energiek door contact met de aarde).’ (zie boekentips onder dit artikel)

Hoe werkt Earthing?
Wat mij betreft, zeker na het lezen van wetenschappelijke onderzoeken en ervaringsverslagen, is Earthing een geweldig iets dat we gewoon vergeten zijn sinds we van de grond af zijn gaan wonen en rubberen zolen zijn gaan dragen. Echter sinds we wisselspanning in ons huis en op het werk hebben, is de noodzaak voor Earthing alleen maar toegenomen. Het is dus echt, concreet, heilzaam en veilig alleen wilde ik er toch meer over weten dan ik bij de FAQ’s van Earthing Mat dealers en andere websites kon vinden.

Lees en zie meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: