Studie onthult het kapitalistische netwerk dat de wereldeconomie beheerst

Januari 2014,
Inleiding redactie Wijwordenwakker: Terwijl het 44ste World Economic Forum (WEF) afgelopen week in Davos meer dan 2000 topmensen bijeenbrengt uit bankenwereld, regeringen, mediagiganten en de grote corporaties, brengt Oxfam de resultaten van een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat de 85 rijksten van deze planeet samen meer bezitten dan de de armste 50% van de wereldbevolking (3,5 Miljard mensen)

In Davos zijn 80 biljardairs aanwezig en honderden miljonairs. Het gekozen thema voor deze dagen is “The Reshaping of the World: Consequences for Society, Politics and Business”, ofwel ‘de nieuwe vormgeving van de wereld: consequenties voor de samenleving, pilitiek en handel.”
PricewaterhouseCoopers voerde een onderzoek uit onder de deelnemers waaruit bleek dat hun grootste zorg ‘overregulatie’ door regeringen is en te hoge sociale uitgaven en staatsschulden. Overregulatie zou de economische groei blokkeren.

Voor de begeleidende 320 feestjes zijn 1500 flessen champagne en 3000 flessen wijn ingekocht en de nodige internationale sterren uitgenodigd. Er is waarlijk reden tot feesten voor de rijken. De rijkste 300 van de planeet zagen hun saldo afgelopen jaar groeien met 524 miljard dollar en Bill Gates maakt het meeste winst door van 15,8 miljard naar 78,5 miljard te groeien en is opnieuw de rijkste man der Aarde.

Bron: http://www.theguardian.com/business/2014/jan/20/oxfam-85-richest-people-half-of-the-world

Het kapitalistische netwerk dat de wereldeconomie beheerst

Terwijl mensen protesteren tegen de macht van financiele instituten , wordt uit een studie naar 43.000 internationale ondernemingen duidelijk dat een relatief kleine groep bedrijven, voornamelijk banken, onevenredig grote macht over de wereldeconomie heeft.

De studie is een unieke poging om inzichtelijk te krijgen wie de controle heeft over de mondiale economie. Het idee dat slechts een paar banken controle hebben over het grootste gedeelte van de wereldeconomie is helemaal niet nieuw voor de demonstranten van Occupy Wall Street en anderen.

Lees meer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: