60 jaar klimaatverandering in 15 seconden

Wetenschappers van NASA onderzochten de temperaturen over zestig jaar, zoals die werd opgetekend in duizend meteorologische instituten over de hele wereld.

Het voorbije jaar was het vierde warmste sinds de metingen, zo stelden ze vast. “De globale temperaturen tonen een aanhoudende stijgende trend. Die stijging, zo wordt algemeen aangenomen, is vooral te wijten aan de menselijke productie van broeikasgassen. De onderzoekers van het Goddard Institute vatten de stijgende temperaturen over zestig jaar samen in deze visualisering van 15 seconden.

Zie hier de video

Wat het onderzoek voorts aantoont, is de drastische stijging in de jongste jaren. De tien warmste jaren in meer dan een eeuw liggen allemaal in het nieuwe millennium.

“Langetermijntrends in de oppervlaktetemperatuur zijn ongewoon en 2013 levert extra bewijs voor de huidige klimaatverandering”, stelt Goddard-klimatoloog Gavin Schmidt. “Hoewel een jaar of een seizoen kan beïnvloed worden door toevallige klimaatelementen, toont deze analyse de nood aan waakzaamheid op lange termijn”.

Vorig jaar lag de concentratie van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer hoger dan 400 per miljoen deeltjes, hoger dan wanneer ooit in de voorbije 800.000 jaar.

Lees meer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: