Detox: strijd tegen giftige mode-industrie gaat verder

Sinds 2011 knokt Greenpeace met de detox-campagne tegen het gebruik van vervuilende en gevaarlijke chemicaliën in de mode-industrie.

Hoewel deze strijd niet vaak de krantenkoppen lijkt te halen, blijven de milieuactivisten vastberaden om de ontgifting tegen 2020 af te ronden. Dat er traag en gestaag vooruitgang geboekt wordt, bewijst deze video.

Zie hier de video

Wereldwijd engageren meer dan een half miljoen mensen zich in de strijd tegen toxische mode. Activisten, bloggers, designers, wetenschappers en modellen hebben op twee jaar tijd al verschillende grote ketens over de streep getrokken om komaf te maken met giftige en vervuilende chemicaliën in het productieproces van hun kleding. Onder meer Zara, Mango, Valentino, Levis en H&M hebben zich al achter het detox-project geschaard.

Toxisch
Alleen al in China hebben 320 miljoen mensen geen toegang tot zuiver drinkwater omdat 40 procent van het oppervlaktewater beschouwd wordt als vervuild door onder andere kankerverwekkende stoffen. In Indonesië heeft onderzoek uitgewezen dat fabrieken hun cocktail van schadelijke en hormoonverstorende rommel rechtstreeks in de lokale watervoorziening dumpen. “Dit is slechts het topje van de ijsberg, amper één van duizenden fabrieken ter wereld die publieke waterwegen gebruiken als private riolen”, klinkt het in de video.

Detox
Verenigd door de gedachte dat mode de aarde niet hoort te vernielen, blijven detox-activisten grote modeketens uitdagen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun toxische voetafdruk door alle schadelijke chemicaliën te verbannen uit het productieproces. Er is echter nog veel werk aan de winkel. Voor meer informatie kan je hier terecht

Lees meer

Lees ook: Gigantische giftige wolk in Chinese wateren ontdekt

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: