Onderzoek: Eurokritische partijen krijgen in mei kwart van stemmen

Als een kwart van het Brusselse rampschip onderloopt, zou dat dan genoeg zijn om het uiteindelijk compleet tot zinken te brengen?

Volgens een onderzoek van de Deutsche Bank kunnen de Eurokritische partijen bij de Europese verkiezingen in mei tot 27% van de stemmen krijgen. Hun forse winst zal een sterk signaal afgeven, waardoor nationale parlementen zich mogelijk laten beïnvloeden en het ‘Euro-reddingsbeleid’ in gevaar komt. Desondanks zullen de Eurocritici geen werkbare meerderheid behalen, omdat bijna alle andere partijen wel voor verdere integratie richting een Verenigde Staten van Europa zijn.

Duitsland heeft de AfD, Groot Brittannië de UKIP, Frankrijk het Front National, België het Vlaams Belang, Oostenrijk de FPÖ, Italië Lega Nord, en Nederland de PVV. In totaal zijn er in 16 lidstaten 28 Eurokritische partijen, wier forse winst bij de aanstaande verkiezingen in mei een zekerheid is, zo stelt Deutsche Bank.

In hun prognose kwamen de onderzoekers met drie mogelijke scenario’s: in het eerste behalen de EU-critici 17% (128 zetels), in het tweede 21,7% (163 zetels) en in het derde scenario 27% (203 zetels) van de stemmen. ‘Zelfs in het extreemste geval, als alle EU-sceptische krachten worden gemobiliseerd en er een lage opkomst is, zullen ze ver van een werkbare meerderheid verwijderd blijven,’ stellen de onderzoekers.

Overal minder steun voor EU en euro

Sinds 2011 stelt de Eurobarometer, opiniepeiler van de Europese Commissie, geen vragen meer over het EU-lidmaatschap zelf, dat als onomkeerbaar wordt beschouwd. Uit onafhankelijke onderzoeken blijkt echter dat de steun voor de EU en de euro door de crisis is afgenomen.

Lees meer

Lees ook: En op welke partij stemt u?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: