Oostenrijk kreunt onder sneeuw: hoog lawinegevaar

250 militairen staan klaar voor evacuaties in Oost-Tirol

UPDATE De autoriteiten in Oostenrijk houden er rekening mee dat vandaag in het oosten van de provincie Tirol de hoogste alarmfase, code 5, voor lawines moet worden uitgeroepen. In de provincie Karinthië geldt die alarmfase al sinds gisteren. Oostenrijkers die in de twee betrokken gebieden wonen, hebben vandaag het advies gekregen thuis te blijven. Door de langdurige sneeuwval is het gevaar van lawines erg hoog. De verwachting is dat er tot morgen in bepaalde gebieden nog een meter sneeuw zal vallen.

Code 5 houdt in dat er een extreem lawinegevaar is. Niet alleen de sneeuwpistes, maar ook dorpen, wegen en spoorwegen worden bedreigd. De autoriteiten sluiten niet uit dat bewoners van sommige gebieden moeten worden geëvacueerd. In Oost-Tirol staan 250 militairen klaar om daarbij te helpen. Zes gemeenten zijn daar over de weg niet bereikbaar. Voor reizigers die onderweg naar een sneeuwgebied zijn, is een speciaal telefoonnummer ingesteld, dat in ieder geval tot maandagmorgen open zal blijven.

De hevige sneeuwval kostte gisteren aan twee mensen het leven. Het is sinds 1999 in Tirol niet meer voorgekomen dat code 5 werd uitgeroepen. Toen kwamen meer dan 30 mensen om, nadat de plaats Galtür onder sneeuw was bedolven. Het was niet alleen een van de grootste lawineongelukken in de Oostenrijkse geschiedenis, maar ook de aanleiding voor de grootste evacutieactie met helikopters die in het Alpenland heeft plaatsgevonden.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: