Als hoogsensitief persoon ben je sterker dan je denkt

Neem je gemakkelijk spanningen over? Voel je hoe anderen zich voelen? Ervaar je de wereld om je heen soms als overweldigend? Dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent.

Volgens Carolina Bont, schrijfster van het boek ‘Hoogsensitiviteit als kracht’ is 20 procent van de bevolking hooggevoelig, vaak zonder het zelf te weten.

“Hoogsensitieven (HSP’ers) eigenen zich vaak gevoelens van anderen toe en krijgen sneller last van stress. Ze pikken ook vaker details op die de meeste mensen niet opvallen,” zegt zelfvertrouwenscoach Inge Ketels. “Het kan zijn dat ze zich hierdoor sneller moe, overweldigd of niet op hun gemak voelen. En soms kunnen ze zich moeilijk concentreren, of houden ze spanning onnodig lang vast.”

Inspiratiebron

Er schuilen echter ook grote krachten in hooggevoeligheid. Wanneer een hoogsensitief persoon de stress-signalen gebruikt als waardevolle informatie, krijgt intuïtie meer kans. Met hun sensoren voelen ze eerder aan dan anderen wat er misgaat of wat een succesvolle nieuwe richting is.

Hooggevoelige mensen kunnen meer oppikken, meer nuances ervaren en daardoor meer uit zichzelf halen. Ze kunnen op die manier een grote inspiratiebron voor anderen zijn. Het is belangrijk dat ze hun energie niet laten versnipperen, maar leren hun energie te focussen zodat ze meer innerlijke signalen opvangen en overweldigende indrukken gemakkelijker kunnen loslaten.

Hoogsensitieve mensen kunnen hun gevoeligheid inzetten om te benoemen wat er speelt. Dit verheldert en helpt juiste verdere stappen te zetten en kan ook openheid creëren voor de kwetsbaarheid van anderen.

Door rekening met zichzelf te houden, komt een HSP’er veel beter uit de verf. “Ik kan aanvoelen waar mensen emotioneel mee zitten of wat mentaal een blokkade is,” zegt Ketels. “Hierdoor kunnen we sneller tot de kern gaan en de kwestie in essentie oplossen.”

Achterhaalde patronen

Het kan enige tijd duren voordat een hoogsensitief persoon zich bewust is van zijn of haar krachten, aangezien elke HSP’er zal moeten leren omgaan met belemmerende mentale en emotionele gewoontes die hem of haar minder weerbaar maken.

Zo kan een vroeger aangepraat idee over ‘je moet niet zo gevoelig zijn’ een spoor hebben achtergelaten van minderwaardigheid en twijfel in jezelf. “Deze achterhaalde patronen durven aangaan heeft een ontzettend grote waarde,” benadrukt Ketels. “Je bereikt snel positieve veranderingen en gaat je kracht meer inzetten, waardoor je meer succes in je leven zult ervaren.”

Anne R: Ik laat me leiden door mijn eigen gevoel. Door de hartcoherentie voel ik me beter, sterker. Ik leerde dat ik negatieve gedachten kon ombuigen en dat 90 procent van mijn angsten en zorgen onrealistisch blijken. Wat een bevrijding!

Bron: Jobat.be

Lees meer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: