Het wordt één van de warmste winters ooit

UPDATE Deze winter is goed op weg om één van de warmste ooit te worden.

Met een gemiddelde temperatuur van 6,1 graden voor december en januari zitten we voorlopig net onder het recordgemiddelde van 2006-2007 met 6,6 graden. En ook de eerste helft van februari kondigt zich nog uitzonderlijk warm aan. Eind deze week wordt het zelfs opnieuw 10 graden.

Je hebt het natuurlijk zelf al gemerkt: de dikste winterjassen en -truien mochten voorlopig nog diep in onze kleerkast blijven. Na een zeer warme december bleef het zachte weer ook in januari aanhouden. Slechts één nacht heeft het gevroren. Daarmee is afgelopen januari de zevende warmste sinds het begin van de metingen.

De luchtdruk was in januari ook de laagste ooit. “We zaten bijna permanent onder invloed van de depressies die lelijk huishielden boven de Britse eilanden met regen en wind”, verklaart weervrouw Jill Peeters. Voor de rest kenden we vrij normaal weer voor een januari. Of deze winter één van de warmste ooit wordt, hangt nu af van februari. Voorlopig wordt het alvast niet kouder.

Winterprik in tweede helft februari?
“Ons weer lijkt nog steeds bepaald te worden door een aanvoer van oceaanlucht”, zegt het KMI. “Daardoor zal het de komende twee weken zacht blijven, maar met vaak regen of buien. Eind deze week halen we weer temperaturen van liefst 10 graden. Het gaat dus nog niet meteen winteren.” Al blijft de kans bestaan dat we de tweede helft van februari een serieuze winterprik zullen krijgen.

Vanmiddag is het alvast vrij zonnig. Wolkenvelden, in de voormiddag nog over Duitsland, bereiken later ook het oosten van ons land. Het blijft droog en er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind. De maxima bedragen 3 graden in de Ardennen en 6 tot 9 graden in de andere streken. Vanavond en -nacht zijn er eerst nog geregeld opklaringen. Na middernacht neemt de bewolking toe en later kan er in het uiterste westen van het land een spatje regen vallen. De minima bedragen min 1 graad op de Hoge Venen tot net boven het vriespunt elders.

Regen en wind
Morgenochtend domineren wolken waaruit tijdelijk wat lichte regen valt. Later wordt het droog en verschijnen er van het zuidwesten uit weer opklaringen. Er waait een matige, aan zee een vrij krachtige zuidelijke wind. De maxima schommelen van 3 graden in de Ardennen tot 6 tot 9 graden in Laag- en Midden-België. In de nacht van dinsdag op woensdag neemt de bewolking toe vanuit het westen, later gevolgd door regen.

Van woensdag tot en met zondag houdt het zachte winterweer aan met vrij veel wolken, af en toe regen of enkele buien en regelmatig veel wind. De middagtemperatuur schommelt rond 9 graden en de nachten verlopen vrijwel vorstvrij.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: