Kabinet ondermijnt de fundamenten van de rechtsstaat

De politiek toont zich zeer daadkrachtig als het om de rechtspraak gaat.

Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven lanceerden al vele wetsvoorstellen. Maar de Eerste Kamer maakt zich zorgen over onze rechtsstaat en spreekt daarom met topjuristen. Frits Bakker, voorzitter Raad voor de rechtspraak, is te gast.

De Eerste Kamer houdt morgen [dinsdag] een ‘expertmeeting’ als voorbereiding op het debat over de Staat van de Rechtsstaat dat in maart wordt gehouden. Bij dat debat zijn minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aanwezig.

Voor de expertmeeting zijn allerlei kopstukken uit justitieel Nederland uitgenodigd. Onder anderen de president van de Hoge Raad Geert Corstens, de voormalig vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink en oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Ze gaan kijken naar drie thema’s: de rechtspraak, het strafrecht en de grondrechten.

Uit een enquête van Vrij Nederland bleek eind vorig jaar dat een kwart van de Nederlandse rechters de afgelopen vijf jaar overwoog om op te stappen. Ze zijn het zat: de werkdruk en de bemoeienis van politici. De ondervraagde rechters noemden wetsvoorstellen van de bewindslieden op Veiligheid en Justitie ‘broddelwerk’, gestuurd door ‘populisme’, met het gevaar dat het land verwordt tot ‘een bananenrepubliek’.

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: