Er is straks geen ontkomen meer aan de “slimme meter”

Iets wat in de media weinig of geen aandacht heeft gekregen is dat Google enkele weken geleden het bedrijf Nest heeft overgenomen voor een bedrag van 3,4 miljard Dollar.

Nest is een producent van “slimme” rookmelders en “slimme” thermostaten. Varianten van de alom gevreesde “slimme” meter.

De overname van Nest door Google is een gebeurtenis waarbij letterlijk alle alarmbellen af zouden moeten gaan.

Hiermee heeft Google heel duidelijk gemaakt dat ze hoe dan ook van plan zijn om de huizen van mensen binnen te dringen. Zelfs nog veel meer dan ze nu al doen.

Alle nadelen zoals wij die al diverse malen hebben beschreven van de “slimme” meter, tellen eveneens voor de “slimme” producten van Nest.

Zoals wij eerder schreven over de “slimme meter”:

“En dat is kinderspel vergeleken tot wat men in staat is als je erin toestemt om een zogenaamde slimme meter in je huis te laten installeren. Je laat als het ware een soort op afstand bestuurbaar commandocentrum toe in je huis, dat dankzij de ingebouwde chips, alles wat je doet haarfijn registreert”.

Ze hebben ook een leuke naam bedacht voor het steeds verder infiltreren van je privacy, the connected home. Het concept van de the connected home is dat verwarmingssystemen, lichtsystemen en apparaten zoals bijvoorbeeld koelkasten draadloos worden verbonden met internet waardoor het verbruik zogenaamd efficiënter wordt, maar wat vooral een systeem wordt waarbij bedrijven meer gegevens over personen kunnen verzamelen.

En als er iets is waar Google gek op is, dan is het op het verzamelen van zoveel mogelijk gegevens over mensen. In dit verband is het ook alleszeggend als je leest wat de grote baas van Google, Eric Schmidt, vertelde aan MSNBC: “Als er iets is wat je niet wilt dat een ander weet, dan had je het misschien gewoon niet moeten doen”.

Met andere woorden: Je moet je eigenlijk schuldig voelen als je belang hecht aan je privacy want dat heb je vast iets te verbergen.

De overname deal is nog niet afgerond, dat zal de komende maanden gebeuren. Als dit eenmaal is gebeurd dan is dit de grootste overname van Google sinds die van Youtube in 2006 voor 1,6 miljard Dollar.

Mochten we nog de illusie hebben dat het allemaal wel wat mee zal vallen met die “slimme” meters en dat als je die niet wilt, je die ook niet hoeft te nemen, dan is dat waarschijnlijk van korte duur.

Door de overname van Nest heeft Google een niet mis te verstaan signaal afgegeven aan de wereld. The connected home zal de nabije toekomst worden. “Slimme” meters zullen binnen niet al te lange tijd verplicht worden. Het zal dan simpelweg een kwestie van slikken of stikken worden. Geen “slimme” meter betekent dan geen energie.

Er wordt ook niet voor niets zo heftig gereageerd wanneer mensen besluiten “off the grid” te leven. Geen gebruik te maken van de door overheden en gemeenten geboden faciliteiten, maar zelf te zorgen voor zaken zoals energie. Als alles en iedereen buiten “het grid” leeft, zijn ze bijna niet te controleren.

En dat is iets wat niet nog veel langer getolereerd gaat worden. Hoe meer mensen echter off the grid gaan leven hoe moeilijker het zal zijn deze beweging tegen te houden.

Bronnen:
PC World
Global Research

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: