Europa wil zien waar je vliegt

Gilles de Kerchove, coördinator antiterrorisme van de Europese Unie, hamert op het ter beschikking stellen van al onze vlieggegevens.

Dat meldt De Morgen. Dit zou een hulp moeten zijn in de zoektocht naar Syriëstrijders.

Luchtvaartmaatschappijen beschikken over een zogenoemde PNR, een Passenger Name Record. Gegevens die in dit dossier worden bijgehouden zijn onder meer je plaats in het vliegtuig, de kredietkaart waarmee je ticket werd betaald en je reisgezelschap.

Saïd El Khadraoui (SP.A), Europees parlementslid en coördinator wat betreft transportdossiers voor de Europese socialisten, waarschuwt voor mogelijk misbruik.”Het voorstel is te verregaand. Bepaalde boekingen traceren en bijhouden in het kader van een specifiek gerechtelijk onderzoek op bevel van een rechter, daar kan ik inkomen. Maar hier lijkt het eerder te gaan om het aanleggen van een database waarin de gegevens van iedereen, ook u en ik, toegankelijk zijn. Het lijkt me duidelijk dat deze gegevens nadat de Syriëcrisis is overgewaaid kunnen en zullen gebruikt worden voor heel andere doeleinden.”

Eva Wiertz van de Privacycommissie deelt dezelfde bezorgdheid. “De grens om informatie enkel te gebruiken voor de zwaarste misdrijven vervaagt snel. Bovendien is het onduidelijk naar welke signalen meneer de Kerchove op zoek wil gaan in de boekingsgegevens.”

Alles bij de bron; deRedactie

Lees meer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: