Nederland verzamelde zelf telefoondata

Nederland heeft zelf de gegevens over 1,8 miljoen telefoongesprekken verzameld, niet de NSA.

De Nationale Sigint Organisatie (NSO) heeft de data doorgegeven aan de NSA.

Dat schrijft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

In augustus publiceerde het Duitse weekblad Der Spiegel een grafiek waaruit bleek dat de NSA ‘metadata’ in handen had over 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken in een periode van één maand. Plasterk bevestigde in eerste instantie zelf in Nieuwsuur dat de NSA die gegevens had verzameld.

Onder metadata vallen onder meer de betrokken telefoonnummers en lengte en tijdstip van het gesprekken. De inhoud van gesprekken zelf zou niet zijn verzameld.

Terrorisme

In zijn brief schrijft Plasterk woensdag dat de NSO, een onderdeel van de Nederlandse inlichtingendienst MIVD, zelf de gegevens heeft verzameld “in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland”.

“De gegevens zijn rechtmatig gedeeld met de Verenigde Staten in het licht van internationale samenwerking op de hierboven genoemde onderwerpen”, schrijft Plasterk.

Hij maakt niet duidelijk of de NSO nog steeds op grote schaal metadata over telefoonverkeer onderschept. Ook schrijft hij niet waarom deze informatie nu pas naar buiten komt. Plasterk stelt enkel dat “aanvullende informatie en vervolgens nader onderzoek en analyse van de gepubliceerde gegevens” heeft geleid tot een nieuwe conclusie.

Verbaasd

SP-Kamerlid Ronald van Raak reageert tegenover NU.nl verbaasd op de brief van Plasterk. “Ik snap er niks meer van”, zegt hij over het feit dat Plasterk zijn eigen uitspraken lijkt tegen te spreken.

“Ik heb ernstige twijfels of de minister de Kamer wel juist heeft ingelicht en ik heb ernstige twijfels of de minister zelf wel weet wat er eigenlijk aan de hand is”, zegt hij. Van Raak heeft al schriftelijk Kamervragen ingediend over de brief.

Terroristen

Ook D66-Kamerlid Gerard Schouw vraagt om opheldering. Hij wil bovendien weten waarom het in het kader van terrorismebestrijding nodig is om in één maand gegevens over 1,8 miljoen telefoontjes te verzamelen.

“Hoeveel terroristen denkt de minister dat er in Nederland rondlopen? Dit is buitenproportioneel”, aldus Schouw.

Hij herhaalt zijn oproep tot een parlementaire enquête over het afluisterschandaal. Daar was vooralsnog geen meerderheid voor. “Maar deze bekentenis van de minister moet toch voor iedereen de druppel zijn”, zegt hij.

Bekijk recente onthullingen rond de wereldwijde spionage.

Door: NU.nl/Jeroen Kraan

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: