Brussel eerste Europese stad met verbod op teelt genetisch aangepaste gewassen

Brussel eerste Europese stad met verbod op teelt genetisch aangepaste gewassenDe regering van het Brussels hoofdstedelijk gewest heeft een verbod uitgevaardigd op het telen van genetisch gemanipuleerde organismen in de open lucht, meldt de krant Le Soir.

Daarmee is Brussel de eerste Europese stad waar de teelt van genetisch aangepaste gewassen verboden is.

Het verbod komt op initiatief van Brussels minister van Landbouw Céline Fremault. Zij meent dat de teelt in het Brussels gewest er bijna onvermijdelijk voor zou zorgen dat de klassieke teelten ‘besmet’ worden door stuifmeel en zaadjes van genetisch gemanipuleerde organismen.

Nieuwe proef

De regering in Brussel voegt toe dat het met het verbod geen uitspraak doet over de verkoop of milieu-impact van genetisch aangepaste producten, omdat dat Europese bevoegdheden zijn.

In België werd in 2011 een proefveld met transgene aardappelen in Wetteren vernield. In mei dit jaar wordt gestart met een nieuwe proef met populieren.

Sterk signaal

Minister Fremault wil een ‘sterk signaal geven’ en de kwaliteit van de landbouw verbeteren, met steeds meer aandacht voor biologische teelten.

In 2010 trad Brussel toe tot het Handvest van Firenze, dat een strikt kader vastlegt voor de teelt van genetisch aangepaste gewassen. Het gewest probeert de traditionele en biologische teeltmethoden zoveel mogelijk te beschermen.

Bron: Standaard.be

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: