Piratenpartij België; Wij willen onze privacy terug

De Piratenpartij schrijft niet te geloven in commissies van beroepspolitici, maar roept ‘alle bewuste burgers op om zich te verenigen in een nieuwe burgerbeweging ter bescherming van onze digitale rechten en vrijheden’.

Edward Snowden heeft ons gewaarschuwd. De Amerikaanse geheime dienst NSA bespioneert niet enkel ‘terroristen’, maar evengoed bedrijven en particulieren. De afluisterpraktijken zijn geen ver-van-ons-bed-show meer, de NSA ligt midden in ons bed. Vaarwel privacy!

Nochtans maken veel mensen zich nog geen zorgen. ‘Ik doe niks verkeerd, ik heb niets te verbergen’, denken ze. Ze geven hun privacy collectief op in ruil voor meer veiligheid en meer efficiëntie, zoals overheden en bedrijven graag doen geloven. Want wie angst zaait zal macht oogsten.

Maar privacy heeft niets te maken met “iets verkeerds doen”. Privacy is een fundamenteel mensenrecht dat ons toelaat om te zijn wie we zijn. Je wilt toch zelf kiezen aan wie je onthult wat je googlet of leest, met wie je correspondeert of wat je koopt, welke jouw geheimen zijn, van wie je houdt en hoe je die liefde kenbaar wilt maken, wat jouw sexuele voorkeuren zijn, welke ziektes je hebt, wat jouw religieuze of politieke voorkeuren zijn? …Meer en meer verliezen wij de mogelijkheid om onszelf te ontplooien op een manier die los staat van wat de staat, de arbeidsmarkt en de consumptiemaatschappij van ons verwachten. Meer en meer worden we gedetermineerd, gecontroleerd en gekneed tot brave, machtsgetrouwe, hardwerkende en vooral zwijgende consumenten: dat is wat ons verlies aan privacy werkelijk inhoudt.

Alles bij de bron; Knack

Lees meer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: